Навършват се шест години от атентата на летище Сарафово

OFFNews 18 юли 2018 в 08:23 2433 0

Навършват се шест години от атентата на летище Сарафово

Шест години от атентата на летище „Сарафово” се навършват днес. При инцидента през 2012 г. загинаха петима израелски и един български гражданин.

На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга на летище "Сарафово". При атаката загинаха петима туристи и шофьорът на автобуса - българският гражданин Мустафа Кьосов, а други 38 бяха ранени. Двама са обвинени за терористичното нападение - Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени, че са помогнали на атентатора самоубиец Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши нападението. Двамата все още се издирват.

На 19 декември 2017 г., след няколко поредни отлагания, заради нередовно призоваване и неявяване на всички пострадали израелски граждани, Специализираният съд даде ход на делото за атентата, а на 17 януари 2018г. то започна по същество.

Шест години след терористичната атака обаче наказани няма, припомня БНР. С огромни затруднения в Специализирания наказателен съд се води делото, в което задочно подсъдими са ливанският гражданин с австралийски паспорт Мелиад Фарах и неговият сънародник с канадски паспорт Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са обвинени, че са били помагачи на загиналия атентатор Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Дълго разследване, заради много съдебни поръчки и опити на службите да открият смятаните за отговорни за смъртта на петимата израелци, българина Мустафа Кьосов и десетки ранени, станаха причина за късното внасяне на обвинителния акт в спецсъда. Трудностите около призоваването на чуждите граждани отложиха с година и началото на процеса. Когато това стана, възникна проблемът с разпитите. През спецсъда в София минаха десетки гранични полицаи, хотелиери и собственици на фирми за коли под наем от Бургас и района. Имаше и такива, които не дойдоха, заради невъзможност да платят пътя до столицата. Затова и съдебният състав проведе две изнесени заседания в Бургас. Голямото предизвикателството обаче предстои - разпитът на пострадалите и наследниците на загиналите... основно израелски граждани. Неофициалните варианти, които се обсъждат, са видеоконферентна връзка или командировка на съдебния състав, прокурорите и адвокатите в Тел Авив, за да ги разпитат на наша територия - в посолството ни там. Това обаче тепърва ще се решава.

Пострадалите и наследниците на загиналите на 18 юли 2012 година бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Финансовите им претенции към Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан са за над 200 000 лева, но отсъствието на двамата подсъдими от съдебната зала подсказва, че колко и тежко да бъде наказанието им - то ще е символично.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови