Наводнението в Хасково съсипа улици и домове, отнесе коли

OFFNews 02 юни 2019 в 15:41 3800 1

Разрушена инфраструктура и покъщнина. Това са резултатите от силното наводнение, което връхлетя Хасково снощи. Днес граждани, власти и спасители се опитват да разчистят последиците от природната стихия, съобщава БГНЕС.

Наводнени приземни етажи, мазета, улици, паднали огради, разрушени пътища и отнесени автомобили са само част от щетите.

От регионалната противопожарна служба съобщиха, че подадените сигнали са около 260. За по-малко от час 62 литра на квадратен метър се изсипаха над областния град.

Кризисна е ситуацията на хасковската ул. “Пионер”.

“При снощния дъжд шахтата на улицата започна да връща вода и мръсотия. От години се опитваме да се свържем с институциите, но те си прехвърлят топката. Последно време при всеки дъжд е такова положението”, разказа Генадий Костадинов.

Нивото на водата е достигнало половин метър. Тежки поражения и загинали животни има в съседна къща на улицата. Павел Колев, който е гълъбар, е открил десетки удавени гълъби под водата. За щастие е успял да спаси другата част от животните, както и новородени, които прибрал в дома си.

Ограничен е участък по пътя за кв. “Болярово” заради свличане на асфалта и тротоара. Водата е подкопала с около 20 см асфалта, а тротоарът е свлечен напълно. Има опасност още да пропадне. От ОП “Екопрогрес” поставиха ограничителни знаци.

Почти на всички булеварди в града асфалтът е отнесен.

Междувременно кметът Добри Беливанов свика и кризисен щаб в общината. Службите анализираха ситуацията в града.

За щастие бедстващи хора няма, както и прекъснати пътища към близките села.

Според службите проблемът на ул. “Пионер” идва от недостатъчен дебит на канализацията и запушване с боклуци от близкото дере. Там ще бъде изпратена техника от ОП „Екопрогрес“, за да изчисти инертните материали, а от ВиК-Хасково ще осигурят машина „Вома“ за почистването на канализацията.

От пожарната продължават да отводняват мазета, асансьорни шахти и подземни гаражи. Изпомпва се вода с дълбочина над два метра от комплекс „Ривърхаус“, отводняват се още помещения на улица „Тутракан“.

Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „Драгоман“.

Общо 110 сигнала са получени снощи от дежурния в община Хасково.

Без ток са били селата Нова Надежда и Узунджово, прекъсване на електричеството е имало и в хасковските квартали „ Куба“, „Любен Каравелов“ и „Ручока“.

Получени са сигнали за отнесени от водата автомобили.

И сега продължава разчистването на нанесените щети от бурята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!