Навреме за Коледа, време за ДарПазар

Нова онлайн платформа за продукти и услуги с кауза стартира в навечерието на Коледа

OFFNews 15 декември 2019 в 15:30 2879 0

На Коледа са най-хубави чудните истории. Такава е и историята на Баба Славка от с. Челопек. Тя плете чорапи от домашна вълна – отглежда с любов овцете, после на дарака пречиства и пере вълната, преде и плете с ентусиазъм всеки път, когато от Фабрика за идеи ѝ поръчват вълнени чорапи. От 20 години баба Славка е сама, но това не ѝ пречи от сутрин до вечер да се труди неуморно. И да посреща в дома си млади хора, които се включват в кампанията Резиденция Баба на Фабрика за идеи.

Чорапите от домашна вълна на баба Славка стигат до много хора из цялата страна, благодарение на сдружението, а сега и чрез онлайн платформата ДарПазар. Така, споделя Милица от Фабрика за идеи, баба Славка бори самотата, защото се чувства постоянно ангажирана и се радва от сърце на всяка снимка, на която вижда, че нейните чорапи се носят от много хора. „Толкова е скромна, че дори не иска пари, но ние не отстъпваме, защото за нас е важно и финансово да ѝ помагаме.“ Последната поръчка от 40 чифта чорапи изкарва баба Славка от болницата. Само след два дни в болницата, тя става на крака, защото я чака плетене на чорапи за нейните безброй внуци. Здрав дух, здраво тяло.

ДарПазар идва навреме за коледното пазаруване за любими хора. Пък и за любими животни – например една хранилка за птици ще е чудесен дар за птиците в града, на които така се радваме, когато ни пеят. Чрез онлайн платформата ДарПазар ще се добави още стойност към любовта, с която купуваме и подаряваме празничните подаръци. Всеки продукт или услуга, който поръчате, е дар – любов, отношение и подкрепа, които изпращате:

...към човек в нужда, на когото някой е подал ръка,

...към талантливи младежи без близки, на които някой помага, за да продължат образованието си,

...към природата и животните, за които някой ежедневно се грижи,

...към хората с различни от нормалните умения, на които някой успяват да намерят място в обществото.

А кой е този някой?

Всъщност, са много – граждански организации от цялата страна, които работят, без да говорят много. Като джуджетата на Дядо Коледа – но не само по Коледа. А всеки ден – работят с хора с увреждания, като развиват трудовите им умения и ги правят по-самостоятелни; работят за опазването на природните ресурси и за насърчаване на малките производители от обезлюдени краища на България, които живеят в синхрон с природата и затова лютеницата е като от едно време, а сладката са уникални; работят, като помагат на младежи без семейства и развиват талантите им, за да продължат смело живота си напред. И за още много смислени каузи.

ДарПазар обединява организации от цялата страна, които развиват социално предприемачество. Всеки, който отговаря на условията на платформата може да се включи в нея. А още по-лесно е да пазаруваме с кауза и пазарувайки, да даряваме добрина, подкрепа и смисъл, за да ги има добрите истории.

Платформата е факт благодарение на партньорството между една гражданска организация и една софтуерна компания. Български център за нестопанско право и Аксенчър България се обединяват около идеята повече хора да разберат за това колко дейни организации има из страната и всеки да може лесно да ги подкрепи, пазарувайки с кауза. Платформата дава възможност за избор на продукти и услуги, според каузата, която човек иска да подкрепи. Към всеки продукт или услуга също има информация за значението на покупката, която ще направите. Социалните предприятия имат профили в платформата, където разказват повече за мисията си и благотворителната стойност на тяхната работа.

Защо и за кого е важен ДарПазар?

ДарПазар е важен, защото е кауза – да помагаме на онези, които имат нужда и работят неуморно, да бъдем ангажирани и състрадателни, да си помагаме. И заради това е важен не само за организациите, за хората, на които те помагат, за природните ни богатства и животните, а и за всеки от нас. Защото малкото може да бъде много - дори и когато пазаруваме можем да добавяме стойност, да благотворим и да даряваме смисъл.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови