Не ядосвайте свети Еньо - днес не се работи

OFFNews 24 юни 2017 в 08:37 14873 0

Днес е Еньовден, празникът след нощта, в която се берат най-лековитите билки.

Според народните вярвания от този ден слънцето започва да умира, а годината клони към зима. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг.

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

Еньовден е "професионалния празник" на вещиците и магьосниците. Според традицията те се се събират, събличат се и яхват метлите. На вещерските събори се правят заклинания и черни магии, хващат и всички видове уроки. Край реките и езерата пък се събират голи самодиви, които се приемат за повелителки на горите. 

Билките, набрани в нощта на Еньовден, се вият на венци и се разпределят на Св. Врач на 1 юли. Лековитите растения за Еньовденския венец са 77 и половина. Те се събират и в китка, по която в ранни зори се гадае за здраве и любов.

В нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. За лечение и гадаене, при залез слънце се взима от чист сладък извор "мълчана вода" (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата й сила). През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

Има поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

На Еньовден имен ден празнуват имената Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови