''Не влизайте повече от двама!'': София в условия на коронавирус

Александра Маркарян 14 март 2020 в 19:38 29048 5

С поизпразнени от хора и коли улици, със затворени магазини и залепени отпред обяснителни бележки за извънредното положение или пък отворени, но допускащи по двама, трима клиенти и опашки отвън. Така София реагира на мерките, наложени от Народното събрание по предложение на правителството заради коронавируса.

След като вчера хората изпразваха магазините, днес навън е необичайно тихо.

Горната снимка е направена на 13.03.

В първия почивен ден след въвеждането им обичайното множество по улиците го няма, големите табели за намаления на дрехи и обувки няма кого да привлекат, а освен странната тишина най се натрапва присъствието на маските, които крият лицата на срещащите се тук-там минувачи и пътници в трамваи и автобуси.

Животът тече на рязко забавени обороти. Няма значение, че може да сте излезли набързо за пакетче канела, чакате. Чакате търпеливо, на метър и нещо разстояние от клиента на опашката пред магазина преди вас. На входа има служител, който пропуска нов клиент, щом някой отвътре излезе. Влизате и виждате работещите вътре с маски. Те пръскат често рафтовете. Пред касите също има дезинфектант.

Дори и с маски и внимаващи за хигиената, някои са измислили начин хем да се пазят, хем да не се лишат от храна или напитка на улицата.

В градския транспорт също се носи усещане за коронавирус. Малцината пътници нямат достъп до водача, той е отделен от лента и  бележки, призоваващи ги да се пазят взаимно.

Въпреки че ограниченията на държавата касаят най-вече търговските обекти, банки също са решили да въведат такива, например по отношение на работното си време.

В парковете днес като че ли настроението е най-ведро: хора са излезли да карат колело, да разходят кучето, да пият биричка в компания или с детската количка. Маските са значително по-малко. Но откъслечни реплики от някой разговор напомнят за същата тема: коронавирус.

Докато обикаляме парковете и безлюдните централни улици, на "Дондуков" тече поредното извънредно заседание. Там премиерът със строго изражение порицава публично дръзнали вчера да отидат на дискотека. А търговски обекти, ресторанти, барове, които допускат струпване на клиенти, получават предупреждение-заплаха: "Нека не правят опити, защото това ще бъде прекратено на мига!". И, да, отново се напомня, че място за паника няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

5

Синия гол шаман

15.03 2020 в 08:43

Всичко е една огромна манипулация. Подготовка за Новия световен ред. Сбогом, свобода, сбогом демокрация. Да живее "1984"!!!

13214

3

XR4

14.03 2020 в 21:31

Ако се правим, че не забелязваме проблема...той няма да изчезне!
Това е поведение тип щраус-заровил си главата, но забравя, че гз му е цъфнал.

77927

1

El Commandante

14.03 2020 в 20:18

Кампания "Спасете бабичките" тече с пълна сила, заеби.