Нейков: Решението от за инвалидност от ТЕЛК е златно ключе към привилегии

OFFNews 20 февруари 2019 в 08:55 3821 3

Решението за инвалидност, получено от ТЕЛК, е златно ключе, което отключва много врати с привилегии. 2000 лв. са добра инвестиция за такъв документ. 

Освен пенсия, документът носи и редица общински услуги, заяви бившият социален министър Иван Нейков по бТВ по повод разкрита схема за получаването на фалшиви решения. Близо 1,7 милиона лева бяха открити у задържаните медици във Варна, цената на ТЕЛК решение за здрави пациенти варирала от 1500 до 2000 лв., по думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев. 

„Това е система, при която от момента, в който получиш документа, започваш да получаваш от обществото под различна форма”, допълни Иван Нейков.

Проблемът е от години, но няма създадени инструменти за контрол, обясни Нейков. И подчерта, че всеки пациент трябва да има електронно досие, за да се контролира случващото се по цялата верига на издаване на ТЕЛК-решение и след това. По думите на Нейков трябва политическа воля, за да се реши проблемът с фалшивите документи от ТЕЛК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

20.02 2019 в 12:40

"е златно ключе, което отключва много врати с привилегии"???????????????
Всеки онко болен не би го искал това ключе, а да е здрав!

А фалшивите инвалиди и лекари в затвора+възстановяване и от двете страни на сумата с която е ощетена системата в двоен размер!

11519

2

d0ni

20.02 2019 в 11:19

Само на мен ли ми се струва, че това е проблем, който може да се реши много лесно. Който е издал невярен ТЕЛК - ефективна присъда и лишаване от права да практикува. Който се е възползвал от фалшив ТЕЛК - ефективна присъда и да върне всички пари с лихвата.

6145

1

kokoten

20.02 2019 в 09:42

Никой друг освен лекар може да казва кой какво може да работи.Това е медицинска експертиза ,а не социална.За да карате кола трябва медицинско заключение,за брак също.Дали може да работиш или не може да каже само лекар(примерно:диабетици не могат да са професионални шофьори)Друг е въпроса за контрола.Той всъщност е най-лесния,но ако се
делегират права на разни идиоти от социалните грижи да определят какво му трябва на един увреден човек,това ще доведе до драстичното намаляване на разходите,което е и целта на мръсниците-управници.На практика те ще колят и бесят....капитализъм....