Нено Димов: Не се предвижда налагане на воден режим в други градове

OFFNews 15 декември 2019 в 19:27 2562 0

Решавайки проблема с битовото отопление и транспорта, ще решим проблема с мръсния въздух в страната. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова ТВ. 

В София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално. Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде, допълни министър Димов.

Според него столицата е сред 20-те града в Европа, които са най-мръсен въздух. Далеч не е на първо място, но не и в добрата, последна част. Димов уточни, че основните източници на замърсяване са битовото отопление и транспортът, така че решавайки тези два проблема ще се реши проблема с въздуха.

„Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции”, заяви Нено Димов.

Горенето на отпадъци

Министърът коментира, че не е въпроса до това дали хората имат пари. "Когато горите химия - боята, която е върху дограмата, тя трови. Това е много сериозен риск за здравето на околните. Министерството на земеделието работи много активно върху директива за произхода на дървата и това е един инструмент за следене. Другият е местната власт да се организира за начина, по който ще контролират с какво се отопляват домакинствата", смята Нено Димов.

България е една от страните, които гори най-малко боклук - горива, получени от отпадъци. Ние горим около 3%, средното за Европа е около 27%, а най-чистите държави от типа на Швеция и Дания горят може би над 60%, съобщи той и подчерта, че "България е единствената държава, която има ограничение за внос, единствената държава, която разрешава горива, произведени от отпадъци да са не повече от 50% от това, което може да се изгори в страната. Над 90% от вноса, който е от отпадъци за горива са за циментовата индустрия". "Това, което приемаме е 10 пъти по-малко от това, което изнасяме".

По възникналия преди дни проблем със заловен 815-тонен боклук предназначен за горене от Италия, министърът на МОСВ заяви, че в министерството няма информация дали боклукът от Италия е бил предназначен за България. "В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия”

Водната криза в Перник

Засега не изглежда да има нужда от налагане на воден режим в други населени места, каза Димов и обясни, че ВиК дружеството е длъжно по закон да снабдява с питейна вода и да дава информация към МОСВ. Не трябва да контролираме работата на ВиК, не е наша работа. ВиК не се контролира от МОСВ и нямат задължение да ни осведомяват за количеството вода. МОСВ не може да налага режим на водата, категоричен е министърът.

Димов е категоричен, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса. Казва още, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена.

Изтичането на нефтопродукти от ВЕЦ "Въча 1", което замърси река Въча, вероятно е следствие от съвсем наскоро приключил ремонт, каза още Димов. И допълни, че централата няма да работи, докато не бъдат отстранени повредите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови