Неспазване на указанията вероятно е причинило трагедията в Чешнегирово

OFFNews 19 юни 2019 в 09:46 3452 1

Неспазване на правилата и указанията при скок с парашут са вероятната причина за инцидента, при който загина парашутист по време на НАТО-вско учение, коментира председателят на Съюза на парашутистите в България о.р. полк. Сирмо Сирмов пред Нова тв.

„Според мен причината може би е недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при приземяване”, смята специалистът. По думите му има предпоставки, които при неспазване на изискванията могат да доведат до произшествието. „Те са два вида – предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия. От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута”, обясни той.

Инцидентът е станал в нощта на 17-и срещу 18 юни по време на учението Swift Response, което се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния от 13-25 юни. Загиналият военнослужещ е канадец, ранени са и трима американци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови