Няма да се спират детските надбавки при 5 неизвинени отсъствия

ОFFNews 12 април 2019 в 17:27 12289 0

Детските помощи няма да бъдат спирани при 5 неизвинени отсъствия, а ще бъдат насочвани към конкретното дете, но през училището, в което то учи или започне да посещава. Това заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който бяха обсъдени помените в Закона за социалното подпомагане.

Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева. Ако сумата е до 400 лева на месец, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева - за две, 135 лева - за 3 деца, 145 лева - за четири и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за пониски доходи.

„Новата методика на МОН предвижда помощите за деца да се получават директно от училището, а не както досега – директно да се разплащат на родителите. С промените детето ще получава от училището си дрехи, храна, обувки и други придобивки”, обясни Сачева като подчерта, че през последните 2 г. правителството провежда политика за борба и превенция на отпадането на децата от училище. И ако допреди 2 години 206 хиляди деца са били извън училищата, то след двегодишна усилена работа вече е ясно, че от тях 87 хиляди деца са в чужбина, 40 хиляди са върнати в училищата, а родителите на 19 хиляди деца ги принуждават да работят и не ги пускат на училище. Тя обясни, че други около 10 000-11 000 деца са т.нар. „номади”, които постоянно пътуват с родителите си заради сезонната работа и не се записват на училище.

Сачева заяви, че при спиране на помощта преди парите са били давани на училището и то се е разпореждало с тях както иска. Тя уточни, че за миналата година министерството е върнало в образователната система над 4 млн. лева.

„Ще дам пример с 4-членно семейство, на което са му спрени детските. То получава детски за децата до 140 лв. на месец. Ако се спрат помощите, то на следващия месец ще получи 99 лв. Заради гарантирания минимален доход, понеже на всички ще им е паднал дохода, на следващия месец ще получат 190 лв. Затова не работи мярката в момента. Санкционираш ги този месец, но следващия месец взимат повече пари”, обясни зам.-министърът и добави, че когато имаш реалната заплаха да ти отнемат детските за 1 година, което е около 1000 лв. и няма начин да си ги върнеш ще имаш мотив да пускаш детето си на училище или предучилищна група в детската градина.

КНСБ и КТ „Подкрепа“ отхвърлиха промени в Закона за социалното подпомагане, с които ще се отнемат детските надбавки за година при 5 неизвинени отсъствия от училище, детска градина или ясла.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов коментира: „Тук нямаме санкция, тук имаме отнемане на права“.

“Пет неизвинени отсъствия се натрупват дори само от закъснения. До момента няма анализ, който да показва, че спирането на помощите по някакъв начин допринася за увеличаване на посещаемостта на училище“, каза Ваня Григорова от КТ “Подкрепа“.

Бизнесът на свой ред настоя, че месечните социални помощи освен с общественополезен труд трябва да се обвържат и със сезонна селскостопанска заетост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!