Нов Закон за българския език предвижда SMS-и и улици на кирилица

В Русия пишели повече на кирилица, отколкото в България

Антония Чорева 22 юни 2017 в 15:55 9041 1

Мобилните оператори и банките да изпращат SMS-и само на кирилица, а писането на латиница да отпадне - предлагат Обединени патриоти. За целта в страната трябва да спрат да се внасят телефони, които не са пригодени за кирилица, тъй като това е една от причините кирилицата да не може бъде въведена в дигиталната среда.

Това стана ясно по време на дискусия за промени в Закона за българския книжовен език, които Обединени патриоти предлагат. Депутатът Милен Михов обясни, че промените в законопроекта предвиждат и промени във всички държавни надписи, които не са написани на кирилица.

"Доставчиците на електронни услуги и съобщения трябва да намерят технически и организационни начини да решат проблема с изпращането на съобщения на кирилица. Това не е неразрешим въпрос", обясни Михов. От мобилните оператори обаче обясниха, че изписването на SMS на кирилица е два пъти по-дълго и по тази логика ще се таксува два пъти по-скъпо - като два SMS-а. 

После Михов посочи, че всички табели по улиците също трябва да са изписани на кирилица, това се отнася и до табелите на търговските обекти и хотелите също, както и надписите по униформите на служителите на държавата, например полицаите. Така всички униформи на полицаи, които не са на български, трябва да бъдат сменени с такива, надписани на кирилица. Това са само част от промените в Закона за българския книжовен език, които Патриотите предлагат. Техният законопроект ще бъде внесен в парламента до края на месец юни.

Друго, което предлагат Патриотите, е сайтовете на официални държавни институции и общини да променят имената си и вече да не са преведени на английски (например сайтовете на Народното събрание, на Министерския съвет и на МВнР, които са съответно - www.parliament.bg , www.government.bg и www.mfa.bg ). "Това според нас трябва да бъде поправено, защото обезличава характера на българските институции", обясни още Милен Михов.

Ще се създаде и Съвет на българския език, съставен от експерти, които да следят за спазването на надписи, които да са само на кирилица, а тези обекти, изписани на латиница, ще бъдат глобявани. Колко ще е глобата обаче все още не е обсъждано. 

"Надявам се с нашите партньори от ГЕРБ да намерим добро решение на закона", каза в заключение Милен Михов.

По време на обсъждането на законопроекта обаче проф. Иван Гранитски отправи критики към него. "Законът за българския книжовен език е написан с много правописни грешки и е пластмасов, написан е на юридически език", обясни критиките си професорът. Той е категоричен, че Законът за българския език трябва да е написан по-писателски и изтъкна, че той трябва да защити българския език и идентичност.

Проф. Гранитски обясни, че българският език е обеднял, което идвало от бедните учебни програми, от които изпадат български автори, а се вкарвали текстове със съмнителни художествени достойнства". А за обедняването на езика допринасяли и медиите, които си служели само с 800-1000 думи речников фонд.

Дали в новия Закон за българския книжовен език на Обединени патриоти ще има други промени не стана ясно. По време на дискусията депутатът Милен Михов коментира, че дори в Русия пишели повече на кирилица, отколкото в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови