Нов хотел до минералната баня в Банкя ще я спасява от разруха

OFFNews 27 април 2017 в 07:07 5117 0

Пореден опит да реши проблема със 100-годишната минерална баня в Банкя ще направи Столичният общински съвет на заседанието си днес. 

Новото предложение на районния кмет Рангел Марков и съветникът от ГЕРБ Ана Стойкова предвижда да се построи спа хотел с подземна топла връзка с  Централната минерална баня в Банкя. СОС ще възложи на кмета Йорданка Фандъкова да организира конкурс за учредяване на право на строеж за срок от 35 години с начална конкурсна цена не по-малко от 9 738 000 с ДДС. Строителството трябва да завърши за три години, предназначението на балнеоложкия комплекс да не може да се променя за срока на правото на строеж. 

Хотелът ще е със застроена площ 1491 кв. м и 5 218 кв. м с басейни с плажна зона към тях и озеленяване, летен театър с минимум 200 седящи места и паркинг в подземната част. Получените 10 млн. лв. пък ще бъдат изразходвани целево за консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя.

През 2015 г. Столичният общински съвет откри процедура за концесия за строителство на градски балнеоложки комплекс и консервация, реставрация и социализация на сградата на Централната минерална баня в Банкя и строителство на балнеоложки хотел. Въпреки неколкократно удължените срокове оферти не бяха подадени, което наложи концесионната процедура да бъде прекратена. 

Минералната баня в Банкя е построена през 1910 г. и е паметник на културата, но от 2000 г. е затворена. Към момента сградата не се използва и е пред срутване. 

На икономическа комисия вчера съветниците приеха, че районният кмет в Банкя ще бъде задължен в срок от три месеца след получаване на парите да предприеме съответните действия за възстановяването на банята, както и че местните жители ще могат да я ползват при преференциални условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови