Нов конкурс за площад 'Света Неделя', спират обществената поръчка за проект

OFFNews 16 октомври 2018 в 21:45 3915 0

Нов конкурс за концепция за пл. „Света Неделя“ ще обяви Столична община. Обществената поръчка, която бе обявена на 17 септември, ще бъде спряна. 

До месец ще бъде обявена нова процедура, каза председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов по бТВ след среща с главния архитект на София Здравко Здравков и ръководството на КАБ. 

„Бяха заложени чисто финансови и бизнес критерии за подбор на екипи, които да представят проектни предложения – оборот на фирмата, брой на служителите, брой изпълнени обекти. Това автоматично ограничава голяма част от практикуващите архитекти в България и в чужбина”, коментира Игнатов. По думите му при новите условия ще отпаднат финансовите ограничения за фирмите, които участват. 

Новите условия в конкурса ще бъдат уточнени с юристите на Камарата и на Столична община.

Целта е да отпаднат финансовите ограничения, така че повече бг архитекти да представят идеите си за визията на площада. Изискването за опит при при проектирането на обществени пространства остава. 

Конкурсът вече бе променян веднъж по настояване на КАБ. Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но от Камарата заявиха, че и в този размер то стеснява кръга на участниците и избора на идеи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews