Нов многоетажен паркинг ще строят в бившата Полиграфия

Юлиана Ончева, Мая Младенова 04 септември 2018 в 12:12 7260 0

Многоетажен паркинг за над 300 автомобила планира да строи новият инвеститор в емблематичния издателски комплекс "Полиграфия". 

В момента бившият Полиграфически комбинат е офис център с един работещ корпус и още един, чието откриване предстои. Там работят около 3000 служители. Откакто миналата есен в квартал "Яворов" ("Иван Асен") бе въведена зелена зона за паркиране, това възпрепятства много от работещите в офис център "Полиграфия" да ходят с автомобили на работа. В района почти липсват платени паркинги.

Решението на инвеститора "Алнуаими груп" е да построи многоетажен паркинг на територията на бившия комбинат и по-точно на съществуваща в момента едноетажна постройка. Тя се намира срещу блокове 13, 14 и 77 в кв. "Яворов".

Паркингът ще е за над 300 коли и ще може да се ползва както от служители на офис центъра, така и от външни автомобили, обясни пред OFFNews Веско Няголов - архитект на проекта. Сградата ще е на 4 нива. Входът ще е откъм ул. "Николай Ракитин", откъм единия край на комплекса, където сега има бариера и вътрешна уличка. Изходите ще са разсредоточени, като единият ще е при входа. Вторият ще е откъм ул. "Река Осъм". 

От една страна, това може да реши въпроса със задръстените от коли улици в района. От друга, жители изразяват притеснения, че новият поток ще затрудни движението в тесните еднопосочни улици. Изказват се и притеснения за сигурността, защото в непосредствена близост има училище и детска градина.

"Инвеститорът е получил виза за изграждане на паркинга, което ще реши много сериозния проблем с паркирането както този на офис-сградите, така и на района. По план на мястото, на което той иска да прави паркинг, е предвидено застрояване, от което той се отказва, за да реши въпроса с паркирането. Все още няма внесен проект", уточниха за OFFNews от Столична община.

В целия проект са спазени изискванията за озеленяване, вкл. за т.нар. вертикално озеленяване на фасадите, посочи арх. Няголов пред OFFNews.

Заради значителния обществен интерес кметът на район "Средец" Мария Ачкова е внесла свое становище. Освен цитираните по-горе притеснения, тя посочва, че строежът е в близост до един от най-натоварените булеварди - "Цариградско шосе", и в точка с много лоши показатели за замърсяване на въздуха и нивата на шум. Кметът смята, че паркингът би допринесъл допълнително за замърсяването и шум за живеещите около входа и изхода. Увеличава се и опасността от инциденти с ученици, които се придвижват пеш в до домовете си или към спирката, намираща се точно след паркинга. Опасения за това е изказала и директорката на 12 СОУ, цитира кметът. Затова кметицата настоява при разглеждането на инвестиционното намерения да се уточнят ангажиментите за вентилация, пречистване на въздуха и намаляване на шума, организацията на движението и сигурността покрай училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови