Нов сигнал за над 100 нарушения в детска градина, този път в Детелина

OFFNews 02 февруари 2018 в 13:14 7101 0

От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система внасят сигнал в деловодството на Столична община за над 100 нарушения на Директора на ДГ №7 „Детелина", съобщиха от Комитета. 

Част от нарушенията са свързани с деца, които посещават детска градина, а в същото време участват в класирания -  когато се класират, те биват записвани, ако не се класират, остават в чакащи, обясняват вносителите на сигнала. 

Недопустимо е директорите да не е актуализират данните преди класиране, независимо че нямат срок за това, смятат от Комитета.  Друг проблем са големия брой деца записани „по втория начин", с протокол от ЛКК или през работна група – това са над 50% от децата, които в момента посещават детската градина. Има над 30 деца, които са в яслена възраст, а са записани в първа група – парите, които детската градина получава за дете в първа група са над 600 лева, повече отколкото дете в яслена група. Установените нарушения са 102 на брой. 

Миналата седмица подадохме сигнал с 98 нарушения във 2-ра ДГ „Звънче". Директорът Цеца Георгиева вместо да си признае нарушенията както направи директора на ДГ „Ласка" в Овча Купел си позволи публично да окачестви, че всички точки в сигнала са лъжа, а и изнесе множество други неверни данни. Поради тази причина в понеделник - 5 февруари ще внесем в прокуратурата сигнал за изнасяне на невярна информация от длъжностно лице, свързана с работата му, пишат от Комитета. Те настоявт техен представител да бъде включен като граждански контрол в проверките, за което към сигналите са приложили и петиция, подписана от стотици граждани в подкрепа на това искане.

Част от директорите се подписват под отворено писмо, в което се изправят против включването ни в проверките като граждански контрол, с нетърпение чакаме да видим, кои са директорите подписали писмото, за да знаем със сигурност кой директор има да крие нещо, твърди председателят на Комитета инж. Васил Николов.

Той подчертава, че организацията не е обвързана политически и не подкрепя никоя политическа сила. Не сме срещу общината, искаме всеки директор, нарушил закона и/или нормативните разпоредби, да понесе съответната отговорност, заявява инж. Николов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews