Нов спор в Пловдив: Дом на новороденото или Дом на динозавъра?

ОFFNews 18 януари 2019 в 14:51 4022 0

Разгорещен спор за зала "Лотос" се води между Камарата на архитектите и Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

През 2016 г. община Пловдив предоставя безвъзмездно сградата за култура и изкуство Дом на новороденото, известна като зала “Лотос”, на Регионалния природонаучен музей. 

От музея започват подготвянето на залата за експозиция на аниматроник модели на динозаври от ранна Креда. Идеята е залата да се превърне в иновативна, по примера на множество световни музеи, като в нея се поместят 10 - 12 динозавъра в реални размери. 

Пловдивският екип на Камарата на архитектите в България и Съюзът на архитектите обаче се обявяват с декларация против превръщането на Дома на новороденото в "Дом на динозавъра".

"Домът на новороденото е една уникална сграда, единствена в България, шедьовър на архитектурния стил и е много необходима за Пловдив.

Тази зала е неизменна част от комплекса за радостни обреди, тя има своята функция и предназначение и покрива някакви нужди, които Пловдив изпитва. През последните години се използваше за бракосъчетания", каза пред БНР архитект Петко Костадинов, председател на пловдивската структура на Камарата на архитектите в България. 

Регионалният природонаучен музей инициира допитване на страницата си във Фейсбук за бъдещето на залата.

Мненията на потребителите са категорично в полза на музея. Родителите споделят, че децата очакват с нетърпение изложбата на динозаврите.

Очаква се решението за бъдещето на залата да бъде взето от общинската администрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови