Нов стандарт за месните продукти указва минималния процент месо в съдържанието

OFFNews 29 май 2018 в 12:35 3195 0

Снимка pixabay

Министерството на земеделието, храните и горите готви нов стандарт за минималното съдържание на месо в месните продукти като кренвиршите, надениците и колбасите. Някои медии съобщиха, че става въпрос за минимум 50% съдържание на месо, но в ефира на Нова телевизия д-р Димитър Димитров от Министерството на земеделието опроверга тази информация. 

Към момента е създадена само работна група, която ще работи по въвеждането на минималния стандарт. Ще се разгледат европейските практики, ще се вземе и мнението на производителите. 

Във Великобритания, където например наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо.

Минимален стандарт ще има и за млечните продукти, чийто пазар е залят от имитиращи "деликатесни" изделия.

Качествените стандарти "Стара планина" и БДС ще останат в сила и ще продължават да са пожелателни за преработвателите и производителите на храни.

„Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров.

За Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, най-важен е контролът. Въвеждането на минимален стандарт няма да уплаши производителите, които и без това поддържат високи изисквания, уверен Урджанов.

Не е ясно кога идеята на земеделското министерство ще стане факт и кога ще започне същинското публично обсъждане с бизнеса и потребителските асоциации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!