Нов успех за български ученици: завоюваха 4 медала от Международната олимпиада по биология

OFFNews 22 юли 2018 в 13:57 4529 0

Всички участници в българския отбор на Международната олимпиада по биология в Иран се завръщат с медали, което е прецедент. На най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят България завоюва един сребърен и три бронзови медала. Отборът ни се прибира тази вечер към 21 ч. с полет от Истанбул, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Комплектът медали на родна земя от Техеран ще донесат:

1. Здравко Пламенов Иванов, 11 клас, СМГ - сребърен медал;

2. Виктор Вальов Георгиев, 12 клас, НПМГ - бронзов медал;

3. Ваня Иванова Миланова, 12 клас, НПМГ - бронзов медал;

4. Иван Георгиев Георгиев, 11 клас, НПМГ - бронзов медал.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и изпраща своя делегация още от самото начало, поставено в Чехословакия през 1990 г. За 29-годишната история на олимпиадата страната ни е била домакин веднъж - във Варна през 1994 г.

Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а годината с най-високи резултати от началото досега бе 2017-а. Състезателите ни са спечелили 59 медала: 5 златни, 11 сребърни и 43 бронзови и почетна грамота.

Организаторите на тазгодишната Международна олимпиада са Министерството на образованието в Иран, Техеранският университет и Университетът TMU. Щафетата в домакинството поемат унгарците, които ще организират МОБ през юли 2019 в град Сегед. През 2020 г. е ред на Нагасаки, Япония.

Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на фондация „Америка за България“.

Ако желаете да подкрепите българските олимпийски отбори по природни науки, може да изпратите дарителски SMS с текст на латиница DMS OLYMP на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1).

________________________________________
Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на “Америка за България”. С финансовата ѝ подкрепа сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас.

От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са донесли на страната ни 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови