Нов затвор за 400 осъдени ще строят в бивши казарми край Дупница

OFFNews 27 април 2019 в 11:41 2215 0

Нов затвор за 400 осъдени ще се строи в бившите казарми край дупнишкото с.Самораново, съобщи пред БНР началникът на затвора в Бобов дол Александър Апостолов, координатор по проекта. Финансирането - около 35 мил. лева, е по Норвежкия финансов механизъм.

Сега в бившите казарми при Самораново е затворническото общежитие към бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда около 100 лишени от свобода с по-лек режим. Освен новия, отговарящ на съвременните изисквания за изтъпвянане на присъди затвор, в бъдещия комплекс ще се изгради и обучителен център за подготовка на кадри по охраната на затворите и специалисти за системата за изтърпяване на наказанията - психолози, аминистратори и др.

Изгражането на затвора при Самораново ще започне до една година. Първоначалният проект е бил той да е в общежетието в Казичене, по-близо до София, но теренът там се оказал неподходящ. Засега в Самараново няма реакции от страна на местното население, но в селото нямали проблеми със затворниците от сегашното общежетие, коментира кметът Райна Александрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews