Нова методика ще определя кой у нас е беден и кой - не

Създава се национален профил на бедността, ще има и 'класация' на областите в страната

OFFNews 11 август 2019 в 13:15 5181 0

Нова методика ще определя кой у нас е беден и кой - не.

Промените предлага социалният министър Бисер Петков в проект, публикуван в петък за обществено обсъждане след разглеждането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество и Националния съвет за хората с увреждания. Той обяснява искането с факта, че сегашната методика е още от 2006 г., изменяна е веднъж - през 2007-а, и вече повече от десетилетие линията на бедност се определя по нея, независимо, че тя вече не съответства на социално-икономическите условия у нас.

Документът предвижда унифициране на методиката ни с тази на Европейската статистическа служба Евростат, съгласно която линията на бедност е равна на 60% от медианния общ нетен еквивалентен доход. След промените допълнителни показатели, като: материални лишения, работещи бедни, домакинства с нисък интензитет на икономическа активност, информация за населението в риск от бедност и социално изключване, ще бъдат измервани по единна методология.

Ще бъде изграден и профил на бедността на национално ниво, по региони на планиране и области на страната

Сегашната методика за определяне на линията на бедност се основава на наблюдението на домакинските бюджети с извадка от 3020 домакинства. Това е значително под европейския стандарт, при който извадката се състои от 8200 домакинства.

"Предлаганата нормативна промяна цели да се постигне по-прецизно определяне на линията на бедност, независимо за какви цели се ползва – аналитични за целите на социалната политика или за финансова подкрепа на уязвими групи лица" - посочва министърът.

Съгласно проекта линията на бедност за страната ще се определя, като се използва коригиращ коефициент. Линията на бедност от изследването за предишната година ще се индексира с индекса на цените за малката по състав кошница за декември на предходната година на годишна база, за да се отчетат инфлационните процеси през предходната година и да се гарантира избягване на възможността за понижаване размера на финансова подкрепа на хората с увреждания, разяснява министърът.

Според мотивите му новата методика създава ясна и точна регламентация за основата за определяне на размера на финансови средства, необходими за подкрепа на хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови