Нова система за телемедицина за пациенти с COVID-19 в столичната Втора градска

Произведена е в Казанлък, бг компанията преговаря за оборудване на полеви болници в Италия

OFFNews 27 март 2020 в 15:45 5195 0

Лекарите, лекуващи пациенти с COVID-19 във Втора градска болница, от днес разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

Данните, освен с монитори при лекарите в болницата, са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги.

Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи. 

Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно. То повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. 
Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. И трето, дава възможност повече болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал. 

Реализираме пилотния проект във Втора градска болница благодарение на проф. Иво Петров, който освен един от най-изтъкнатите ни кардиолози, е и общински съветник. В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента, уточнява Фандъкова. 

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и са закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.

Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови