Нови ясли ще строят в Красно село и Триадица

OFFNews 21 януари 2019 в 14:38 2432 0

С допълнителни пет милиона лева, предвидени в актуализирания проект за бюджет на Столичната община за 2019 г., ще бъдат построени две сгради за яслени групи в районите "Триадица" и "Красно село".

Това съобщиха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов, съобщи БТА. В тези райони е установен недостиг на места за деца в яслена възраст.

Фандъкова и Барбалов участваха в отбелязването на Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден, в общинската болница Първа САГБАЛ "Света София". Двамата присъстваха на ритуала "миене на ръце", с който работещите в системата на родилната помощ си пожелават безпроблемни и бързи раждания.

В актуализирания проект за бюджет за тази година са заложени около 21 милиона лева за здравеопазване, като 10 милиона лева са за дофинансиране на общинските болници, а останалите средства са за инвестиции - около 6,5 милиона лева - болници и ДКЦ, а около пет милиона лева - за строителството на новите детски ясли. 

Подкрепата за общинските болници е много важна, въпреки че в София има много университетски и частни болници, каза столичният кмет. По думите на Фандъкова общинското здравеопазване вече се развива с инвестициите, които се правят, както и с подбора на ръководствата, което е важно, защото болниците са търговски дружества. Преди десет години, когато закрихме здравния холдинг, който беше създаден да източва средства, започнахме да работим последователно и днес вече "Света София" е на печалба, каза Фандъкова. Печалбата се инвестира в ново оборудване, ремонти и подкрепа на кадрите. Само в тази болница сме инвестирали около 1,5 млн. лева общински средства, а общо 2,5 млн. лева - заедно с програмите, за които болницата е кандидатствала и ние сме подкрепили, допълни кметът на София. Направена е цялостна реконструкция на три отделения в болницата.

Събитието днес започна с обиколка на изцяло обновеното отделение по хирургия на млечната жлеза, като Столичната община е финансирала ремонта с 250 000 лева.

В общинската програма за медицински сестри ще бъдат включени и стипендии за подготовка на акушерки, съобщи Фандъкова. Идеята е подготвените кадри да работят в общинските болници. А акушерките и лекарите от общинската болница, присъствали днес на събитието, смятат че днешният ден е специален, защото няма по-специална и красива работа от това да посрещаш новия живот. На ритуала "миене на ръце" присъства и малката Михаела, която е само на 50 дни. Тя е третото дете на акушерка, която смята своята работа за призвание. 

В двете общински АГ болници за миналата година са се родили 4758 бебета, а в "Света София" от началото на тази година - 140 бебета. Директорът на болницата Гергана Коларова не се притеснява от по-ниската раждаемост през последните години, защото, по думите й, това не е само национален процес, а е характерен за цяла развита Европа. За нея е важно родилките да се чувстват добре в болницата, да излизат щастливи, със здрави бебета, и да имат желание да родят отново.

По отношение на актуализирания проект на бюджет на общината, стана известно, че е увеличен бюджетът за купуване на нови метровлакове за третата линия на метрото - по оперативната програма се доставят 20 влака, предложението е да бъдат купени още 10 влака, за да може при стартирането на третата линия да се осигури достатъчна честота на влаковете и качество за пътниците, обясни Дончо Барбалов.
За 2018 г. изпълнението е 100 процента на приходите, каза той. Най-големите приходи са от данък "недвижими имоти", данък за възмездно придобиване, данък "моторни превозни средства" и такса "смет".

Друга промяна е завишаване на средствата за отчуждаване на имоти, като в първоначалния вариант парите са били осем милиона, сега се предлага да са 10 милиона лева. Те се насочват към обекти, които предстои да бъдат финализирани през настоящата и следващите години, каза Барбалов. По думите му стремежът е максимално близко да е инвестиционното намерение с процеса на отчуждаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови