Нови карти в метрото, за да не се губят пътниците

OFFNews 21 май 2018 в 09:31 7291 0

Спаси София представи новите карти на Софийското метро, които вече се поставят на метростанциите.

Последната версия на картите е разработена заедно с „Метрополитен“ ЕАД, уточняват от неправителствената организация. „Градовете, в които се мисли за удобството на пътниците, притежават визуален стандарт, определящ принципите, според които пътниците ще бъдат информирани. Целта е не просто да се посочи посоката на движение на влаковете в метрото, но и да се улесни целия процес на придвижване в и около метростанциите“, коментират от Спаси София. 

Всички нови карти съдържат шест функционални компонента: карта на градския транспорт, туристическа карта, карта на района около метростанцията, схема на метрото, описание на спирките на наземния транспорт около метростанцията и разписание на метрото. Изключение са най-големите и натоварени метростанции – Сердика, НДК, Софийския университет и Централна жп гара, където е добавен и седми елемент: 3D схема на метростанцията и подлезите. “Картата на градския транспорт показва цялостната му мрежа, като отбелязва различните видове транспорт в София. За нас беше важно да използваме традиционните и отдавна наложени цветове – червено за автобусите, тъмнозелено за излетните линии, оранжево за трамваите, светлосиньо за тролейбусите”, казват от Спаси София.

Картата на района, присъстваща на новите карти, съдържа много повече информация и в по-голям обхват от предходните версии и вече позволява на пътниците да се ориентират за всички обекти, намиращи се в петминутна пешеходна достъпност: учебни и здравни заведения, културни и административни институции, туристически забележителности и др. Също така всички карти на района показват местоположението на спирките на градския транспорт около метростанциите, отбелязани с жълто-зелени латински букви. С цел опростена навигация, има и изнесена таблица с информация за всички линии на наземния транспорт, които спират на тях. 

„Наш основен приоритет беше пътниците да не се объркват и затова избрахме изходите да се отбелязват с номер в квадрат, докато спирките на градския транспорт с буква в кръг“, обясни Гергин Борисов и добави, че номерирането и наименуването на всички изходи на метростанциите е важна стъпка към подобряване ориентацията на пътниците. 

На новите карти е разположена и туристическа информация с всички забележителности в центъра на града - музеи, галерии и храмове, както и опростена схема на метрото, показваща всички интермодални връзки, които то прави – с жп гари, с автогари, Летище София и буферните паркинги. От организацията заявяват, че са убедени, че София и жителите ѝ заслужават ориентацията им в метрото да е сравнима с най-добрите световни примери. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови