Нови научни институти в Бургас и Русе

OFFNews 22 април 2020 в 14:20 1897 0

Правителството откри два нови научни института към Университета „Проф. д- р Асен Златаров" в Бургас и Русенския „Ангел Кънчев" по предложения на ректорите въз основа на решения на академичните съвети.

В научноизследователския институт в Бургас ще се извършват фундаментални и приложни изследвания в приоритетни за държавата области на науката, се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба. Центърът ще обединява дейността на изследователските екипи и научните лаборатории на университета.

Научноизследователският институт за технологии и иновации към Русенския университет „Ангел Кънчев" ще обединява изследователската дейност на четирите инженерни факултета на висшето училище, както и на останалите факултети. Там ще се разработват проекти от национални и международни научни програми, ще се създават нови инструменти, устройства и технологии в областта на техническите науки.

Новото звено ще подпомага развитието на докторанти и студенти чрез участие в научни разработки, ще изгражда и поддържа необходимата за дейността съвременна инфраструктура и отново заедно с други институти и изследователски центрове от страната и чужбина ще участва в изграждането на изследователски мрежи.

Дейността на двата института ще се финансира от бюджетите на висшите училища, от участие в национални и международни програми и проекти и от реализацията на създадени от тях научни продукти и иновации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови