Новите ограничители по Графа два пъти по-малки от перките

OFFNews
14 декември 2018 в 10:34 | 5021 |4

Новите ограничители, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси на улица Граф Игнатиев, са два пъти по-малки от поставените първоначално по улицата и придобили слава в социалните мрежи "перки на акули". 

Те бяха представени на площад "Гарибалди" от главния архитект на София Здравко Здравков.

Ограничителите, които заменят призмите, ще бъдат обърнати така, че да не представляват опасност за гражданите. Една от основните критики към перките бе, че са твърде остри и хората могат да се наранят, ако се спънат в тях. 

Ще бъдат поставени общо 500 ограничители. Те са с височина 30 см и ще маркират трамвайния път по Графа. В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от тях, а през предстоящите седмици и останалите. До поставянето на всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация с бализи. Те ще трябва да заострят вниманието на пешеходците, тъй като на улицата вече няма да има тротоари и така става първата в града със споделено пространство между минувачите и обществения транспорт. 

Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат възможно най-малко място. Те ще са разположени през 3.40 м, каквато е нормата за безопасност, обясни Здравков. 

В първоначалния вариант на проекта за реконструкция на ул. Граф Игнатиев не бяха предвидени подобни ограничители.

След дебати и мнения на експерти, включително и от КАТ, е взето решение за поставянето им. До окончателното решение за използването на новите призми се стигнало и след проучване на опита, като в Мадрид и Антверпен били използвани подобни.

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че около трамвайните линии при едно споделено пространство задължително трябва да има ограничители, каквато е и препоръката на КАТ. 

Без да се поставят ограничители, не може да се пусне трамваят по Графа, уточни Фандъкова. Следващата седмица се очаква приемателната комисия от ДНСК да пусне официално ремонтираното трамвайно трасе и мотрисите да тръгнат, каза още арх. Здравков днес. 

Центърът за градска мобилност започва кампания, която е насочена към изостряне на вниманието на пешеходците за това, че трамваите са пуснати отново по трасето. Листовки с надпис "Огледай се! Трамваят се връща" ще бъдат разлепени в района, като специално внимание ще бъде обърнато на учениците от Шесто и Седмо училище.

Всички следващи проекти за промяна на София ще бъдат представяни на гражданите предварително, каза още главният архитект. 

Препоръчани материали
Велейн

Рейтинг : 8016

14.12 2018 в 11:52 4
+ 11
- 1
Още по грозни от перките и също толкова опасни... ! А можеше да е с цветни разделителни плочки, с различна текстура, форма... и т.н Сивооо, грозно, черно... Ето това е пример за недоучили проектанти, за крадене и за мърлящина! Язък за красивата ни столица!
Dimitar Tilev

Рейтинг : 3000

14.12 2018 в 11:17 3
+ 0
- 10
Тепърва ще се монтират. Четете малко.
aviatora

Рейтинг : 13355

14.12 2018 в 11:10 2
+ 11
- 0
Герберска мафия сива и гнусна! Изроди мафиотски
Стърголета

Рейтинг : 3172

14.12 2018 в 10:47 1
+ 16
- 1
Хубаво, трябва да има ограничители ОК, но защо по дяволите това са някъкви свободно изсипани камънаци, които всеки може да ритне на някъде ? Наистина ли смятате, че ще седят на местата си повече от 2 дни ?