Новите правила за защита на личните данни в ЕС влизат в сила от днес

OFFNews 25 май 2018 в 06:05 3917 0

Новите правила за защита на личните данни в ЕС влизат в сила от днес

От 25 май влизат в сила новита правила за защита на личните данни. 

Новият регламент ще засили защитата на правото на физическите лица на защита на личните данни, като по този начин отразява същността на защитата на данните като основно право на Европейския съюз.

За да се осигури еднакво и последователно прилагане във всички държави членки се въвежда механизъм за „обслужване на едно гише“. Дружествата, които са установени извън ЕС и извършват дейност на единния пазар на ЕС, трябва при определени условия да назначат свои представители в ЕС, към които гражданите и органите да могат да се обръщат в допълнение или вместо към дружеството със седалище в чужбина.

С регламента се създава ново право на преносимост на данните, което позволява на гражданите да изискват от дружество или организация да получат обратно лични данни, които са предоставили на това дружество или организация въз основа на предоставено съгласие или договор. В него се дава също възможност тези лични данни да се прехвърлят пряко на друго дружество или организация, когато това е технически осъществимо.

Тъй като позволява директното предаване на лични данни от едно дружество или организация на друго, това право също ще подпомогне свободното движение на лични данни в ЕС, избягването на блокиране на лични данни, и ще насърчи конкуренцията между дружествата. Улесняването на гражданите да преминават от един доставчик на услуги на друг ще насърчи развитието на нови услуги в контекста на стратегията за цифровия единен пазар.

С регламента се установява всеобхватен набор от правила относно нарушенията на сигурността на личните данни. В него ясно се определя какво представлява „нарушение на сигурността на лични данни“, въвежда се задължение за уведомяване на надзорния орган не по-късно от 72 часа, когато има вероятност нарушението на сигурността на личните данни да породи риск за правата и свободите на физическите лица.

Всички компании трябва да осигурят служител, който да отговаря за сигурността на личните данни. Статистиката показва, че у нас около 30 на сто от фирмите изобщо нямат подобна позиция, 50 на сто са прехвърлили отговорността на друг, а 40% от компаниите очакват новият регламент да доведе след себе си сериозни трудности.

При определени обстоятелства регламентът задължава да се уведоми лицето, чиито лични данни са засегнати от нарушението. Това значително засилва защитата в сравнение с настоящата ситуация в ЕС, в която само доставчиците на електронни съобщителни услуги, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги са задължени да уведомяват за нарушения на сигурността на личните данни съгласно съответно Директивата за правото на неприкосновеност на личния живот в сектора на електронните комуникации („Директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации“) и Директивата относно сигурността на мрежите и информационните системи („Директивата относно МИС“).

В Регламента на всички органи по защита на данните се предоставя правомощието да налагат глоби на администраторите и обработващите лични данни. Понастоящем не всички от тях имат това право. Това ще даде възможност за по-добро прилагане на правилата. Глобите могат да достигнат до 20 милиона евро или, в случай на предприятие — 4 % от годишния оборот в световен мащаб.

"Неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС. Надеждните правила за защита на данните са базата за функционирането на единния цифров пазар и за процъфтяването на интернет икономиката. Новите правила гарантират, че гражданите могат да имат доверие в начина, по който данните им се използват, и че ЕС може да се възползва максимално от възможностите, предлагани от основаната на данни икономика. Нашите нови правила за защита на данните бяха договорени поради конкретна причина: две трети от европейците бяха обезпокоени от начина, по който се обработваха данните им, и имаха чувството, че не могат да контролират информацията, която предоставят онлайн. Предприятията се нуждаят от яснота, за да могат да разгърнат дейността си в ЕС по безопасен начин. Неотдавнашните скандали с данните потвърдиха, че с по-строги и по-ясни правила за защита на данните постъпваме правилно в Европа“, заяви в четвъртък Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК, отговарящ за цифровия единен пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови