Ново видео свързва 'къщата в Барселона' с международна афера за пране на пари

OFFNews 17 юли 2018 в 09:10 21710 5

Нов видеоклип по аферата "Къщата в Барселона" публикува анонимната фейсбук страница "Да спрем разграбването на България". Това е страницата, която свърза името на премиера с това на манекенката Борислава Йовчева и твърди, че дамата е получила къща в каталунската столица и солидна издръжка. Парите, според публикуваните документи, са прехвърлени през офшорни фирми на близки до Борисов лица.

След първия видеоклип за аферата, в задочно интервю за Сашо Диков Бойко Борисов отрече всяка връзка с моделката. Той обяви, че не познава Йовчева, няма дете от нея и не ѝ е купувал къща.

Вторият видеоклип, който според създателите си няма да е последен, добавя още щрихи към предполагаемата схема. Съобщава се, че в къщата в Барселона живее и дете. Авторите споменават неговото име и възраст и посочват, че бащата е неизвестен за широката публика.

За пръв път във връзка с аферата се замесва и името на президента на тенис клуба в Банкя Иван Саздов. Според запознати въпросният клуб е предпочитано място за спорт и социални контакти от министър-председателя. Там има дори негов дървен паметник.

Създателите на клипа посочват, че аферата "Мис Бикини" (по една от завоюваните от манекенката титли) представлява международна схема за пране на пари с подставени лица и офшорни фирми. На адреса на къщата в Барселона са регистрирани две компании, чийто собственик е бащата на Йовчева - Георги Йовчев. На фирмите, през кипърската офшорна компания Palms Enterprises, са прехвърлени милиони евро. Представител на Palms Enterprises зa България е Йордан Христов. Твърди се, че Христов е назначен от кипърския собственик на фирмата Никос Михайлидис за представител на основния актив на компанията у нас - "Спортни имоти Приморско" АД заедно с Иван Саздов.

Клипът свързва имената на Йордан Христов и съпругата му Силвия Николова с избухнал скандал за британските офшорни зони. Връзката е Майкъл Дойл от остров Сарк. През 2012 в офиса на фирмата, управлявана от него и съпругата ми Белинда Ланион, влиза агенти на службите и прокуратурата, твърдят авторите на видеото. Впоследствие двамата са осъдени за пране на пари. Йордан Христов и Силвия Николова са пълномощници на фирми на Белинда Ланион в България, твърдят създателите на клипа. Нейни фирми са имали съдружие в техни дружества. 

Часове след публикуването клипът бе свалена за преработване с уточнението, че от него ще бъде премахната информацията, по която детето може да бъде разпознато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

17.07 2018 в 12:22

Прост народ, слаба държава.
Оставка за целия парламент!

11671

3

безпартийна

17.07 2018 в 11:35

Ако лакомията не беше толкова голяма у нашите управляващи, можеха без пране на пари и офшорни сметки да купят вила на любовницата си. Е, нямаше да е в Барселона, а например в Банкя. Но милион не им е по вкуса. Те искат милиарди. И къде ще си ги носят? В катафалката няма място за ремарке с богатства. Фараоните са си мислели, че богатствата им трябват в пирамидите. Нашите не разбраха ли след хилядолетия, че си отиваш точно толкова гол, колкото си се и родил?

10571

2

Hissarion

17.07 2018 в 10:07

Хората работят с документи и публична информация. Няма място за "ШОК, УЖАС". Всички подозирахме нещо такова, но друго си е да го видиш документирано и обяснено. Дали ще има последствия или ще се забрави като предните случаи, е друг въпрос.

6000

1

Танзопен

17.07 2018 в 09:56

На нашенеца му дай СЕНЗАЦИЯ, ШОК, УЖАС, колкото по-невероятна глупост е, толкова повече хейт ще генерира в социалните мрежи и толкова повече връзки ще има. Така се вдига "рейтинг".
Омразата и хейта станаха водеща сила. Жалко е!
Обществото, чрез подобни ''публикации'' се занимава с всичко друго, но не и сериозни неща.
Не се превръщайте в поредния жълт сайт за фалшиви новини.