Обявиха воден режим в Перник, вода ще има по 10 часа на ден

OFFNews 15 ноември 2019 в 15:25 4036 1

Петя Аврамова

Кметът на града Станислав Владимиров обяви воден режим за перничани. Режимът започва от понеделник 18 ноември.

Вода ще има в часовете:
Сутрин: 05 – 10 часа
Вечер: 17 – 22 часа
Вода няма да има в останалите часове. Режимът ще важи всеки ден, включително събота и неделя.


Търсим резервни водоизточници за Перник. каза по-рано министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в парламента. „За съжаление язовирът, който снабдява Перник "Студена" е проектиран и изпълнен като едногодишен язовир. Т.е. основният му приток е от снеготопене. Знаете, че имахме тежка година, малко валежи, така че това създаде проблема със снабдяването с питейна вода в Перник", посочи още Аврамова.

"Има идея за водоснабдяване от язовир "Долна Диканя". Търсим вариант за резервно захранване. В момента сме взели проби от язовира, за да видим дали изобщо става за питейни нужди. След това вече ще пристъпим към технически мерки за свързване на двата язовира“, каза още министърът.

"Ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без да е обявен официално от властите. Във всички квартали на Перник няма достатъчно налягане. Изправени сме пред една голяма криза", каза вчера кметът Владимиров. Според него ситуацията е подценена от ВиК дружеството, индикации за сравнително суха година има от началото на 2019 г. Въпреки че нивата са били изключително ниски и в дъждовния период не е достигнат обем, който може да гарантира сигурност, но не са предприети никакви мерки от ВиК.

"Не искам да правя квалификации на управлението на ВиК, но това най-малко е безхаберие и недобро управление на повереното им дружество", бе категоричен Станислав Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови