Обмислят създаването на защитени градини и училища за деца на лекари и полицаи

МТСП започва психологически консултации за възрастни от днес. Министър Сачева прогнозира голям ръст на безработицата и се обърна задочно към президента с: "Преди всичко, не вреди!"

Александра Маркарян 23 март 2020 в 11:00 4468 0

Снимка БГНЕС

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика

Обмисля се създаването на защитени детски градини и училища за деца на родители, които в условията на извънредно положение не могат да изостявят работата си - лекари, фармацевти, полицаи, пожарникари.

Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос в интервю за bTV какво се случва именно с тези хора сега.

"Получаваме все повече обаждания, включително на хора, които са заети в сфери, в които няма как да изоставят работата си. Това са лекари, полицаи, пожарникари, фармацевти - те имат нужда от това да се създадат защитени детски градини и училища, така че да могат децата им да ги посещават. Дали сме предложение за това, очакваме да се прецени дали то е целесъобразно и как би могло да бъде реализирано. Все пак медицинската и здравната целесъобразност е на първо място", каза министър Сачева.

От днес социалното министерство започва да дава и психологически консултации за възрастни хора на телефонната си линия 0800 88 001.

"Всеки, който има нужда от подкрепа, всеки, който има нужда не само от това да каже, че се намира в беда и че трябва да му бъде купено нещо, но и всеки, който има нужда просто да си поговори с някого, може да направи това. Това е кол центърът на министерството. На този телефон могат да се задават и въпроси, свързани с трудово-правни отношения, обезщетения при безработица, социални помощи" - поясни тя.

Очакваме голям ръст на безработицата - предупреди още Деница Сачева. От началото на кризата досега регистрираните в бюрата по труда са се увеличили от 750 до 1300 души на ден. В петък те са били 1 301, по цитирани от нея данни.

Не можем да прогнозираме с точност колко ще е той. Така, както се освобождават хора, така се и търсят за част от бизнесите - ресторантите правят все повече и повече доставки и са им необходими хора, които да доставят храна - допълни министърът.

Тя коментира и мярката за изплащане на 60% от заплатата от държавата при гарантиране на мястото от работодателя и на изплащането на останалите 40%, като предупреди, че ако работодател не плати 40%-те процента или закрие работното място, ще трябва да върне парите на държавата.

По повод частично наложеното вето от президента Румен Радев върху закона за извънредното положение Сачева коментира:

"В медицината има един принцип. На латински се казва primum non nocere. Означава "преди всичко, не вреди". Мисля, че този принцип трябва да се спазва в днешно време от абсолютно всички, включително и от хората, които заемат високи управленски позиции. Преди всичко не вреди!

Защо казвам това? Защото идеята на БСП за фиксирани цени беше лансирана още миналата неделя и оттогава досега президентът и госпожа Нинова можеха да проведат необходимите разговори, да бъдат изказани съответните съображения. Можеше още преди гласуването на тези закони също да има специално изявление от страна на Президентството, така че да не се губи времето и доверието на българските граждани. Защото сега ние сме в криза, всеки час за нас е важен.

Таванът на цените беше по предложение на БСП и се стигна до ситуация, в която можеше законът да не бъде гласуван. Ние не можем в момента, заради опита на определени политици да извлекат дивиденти, така да кажем - не може заради политическата спекула да продължаваме да влизаме във все по-големи кризи. Защото този закон, макар и с частично вето, е върнат целият. Какво значи това? Това значи, че ние ще имаме още няколко дни забавяне по отношение на всички срокове, които хората чакат. Още няколко дни забавяне по отношение на ТЕЛК-овите решения, на протоколите за лекарства, по отношение на помощите за социално слаби, на всичко, което в момента се опитваме да направим законно, така че хората да запазят своите права и да имат възможности да защитят работните си места. Защото и схемата за 60% от работната заплата също е част от този закон и преди този закон да бъде приет, няма да може да бъде приложена". 

Един от върнатите текстове въвежда глоби и затвор за разпространяването на невярна информация, като в закона дори не е уточнено какво се има предвид под "невярна". Това може да бъде предпоставка за сериозно ограничаване на свободата на словото и автоцензура на журналистите.

"Не мисля, че се ограничава свободата на словото - коментира Сачева. - По-скоро смятам, че когато говорим за невярна информация и особено за невярна информация за разпространение на лечение, невярна информация по отношение на заболяванията, това е опасно за хората. С този закон не се цели да се ограничи свободата, а по-скоро се целеше да се ограничи свободата на лъжата. Самото Президентство, между другото, също стана жертва на слухове и невярна информация за свои служители, за които се разпространи информация, че са имали положителни тестове. Така че мисля, че в ситуация на криза доверието, времето и това да се говори истината са изключително важни, за да можем да преминем по-бързо и успешно през нея."

На критиките за недостатъчна грижа към най-уязвимите Сачева отговори, че "и към момента осъществяваме социално подпомагане за над 200 хил. български граждани" и изброи:

Почти 43 хил. самотно живеещи възрастни хора, които имат нужда от патронажна грижа, получават съответната грижа и в момента. 20 млн. лева бяха отделени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за увеличаване и разширяване на патронажната грижа - за да може да достигнат до абсолютно всички общини и на практика още от следващата седмица да има възможност всички общини, които искат да направят доставки на своите граждани, които са не само самотно живеещи, хора с увреждания, но и такива, които са под карантина, да могат да направят това.

"За да се случи това, отново трябва този закон да бъде в сила, защото в него се извършват промени и по отношение на разходването на средства от европейски фондове и програми."

"Паралелно с това сме увеличили програмата за топъл обяд - над 20 хил. души ще могат да продължават да получават този топъл обяд. Същевременно имаме и мерки, които сме взели в домовете за възрастни хора, в домовете за деца и т.н. Много неща бяха извършени само за пет дни.", каза още Сачева.

Тя напомни, че в системата за социалното подпомагане има възможност за отпускането на еднократна помощ в размер на 375 лв. за семейства в бедстващо положение или които са в невъзможност да се обслужат в следващия един месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови