Общината дава имоти на държавата за Околовръстното от Младост до Църна маца

OFFNews 28 февруари 2019 в 07:23 7239 0

Общински земи от софийските райони "Младост", "Панчарево" и "Витоша" стават държавни, за да се построи Околовръстното от "Младост" до бул. "Цариградско шосе", където се прави връзка с магистрала "Тракия". 

Столичният общински съвет ще гласува днес терени, които в момента са публична общинска собственост, да бъдат преобразувани в частна такава, а на държавата да се прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху тях. Искането за трансформацията е от АПИ, а докладът до СОС е внесен от съветничката от ГЕРБ Ваня Тагарева и кметовете на районите Теодор Петков и Димитър Сичанов, както и  врид. на Младост" Румен Русев. 

Терените от Младост са 23, от Панчарово 36, а от район Витоша - три. 

Изграждането на 6-километровия участък ще струва 123 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от републиканския бюджет, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" през лятото на 2018 г. Пътят трябва да е готов през 2021 г., участъкът е последният за изграждане на Южната дъга на Околовръстното. 

Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез четири пътни възела - п. в. "Стар Лозенски път", п. в. "Патриарх Герман", п. в. "Самоковско шосе", п. в. "Младост".

Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над реките Искър и Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и други. С реализацията на проекта ще се улесни движението на транзитния трафик, твърдят от АПИ. 

От терените, които Столична община предава на държавата, са изключени 5 имота в с. Герман, осем в землището на Горубляне и още три в с. Лозен, за които Министерството на земеделието е издало удостоверение, че има реституционни претенции, се уточнява в доклада до СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови