Общината обмисля да въведе уседналост за родителите на първолаци

OFFNews 16 юли 2017 в 08:57 6097 0

Общината обмисля да въведе уседналост за родителите на първолаци

Столичната община обмисля да въведе критерия уседналост за родителите на първолаци. Идеята беше оповестена, след като Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии.

Решението на съда е по жалба на родители и прокуратурата, която оспори приетите от Столичния общински съвет правила за първолаците. Общината обаче има намерение да обжалва решението на съда и същевременно обмисля и ново ограничение - уседналост за родителите. 

Пред БНТ в събота директорът на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева обясни, че се подготвят промени в Наредба 10, които да бъдат готови до 15 септември.

Идеята за уседналост е да няма възможност родителите няколко дни или месец, преди да започне кампанията за първи клас, те да променят настоящия си адрес, което се случи в сегашния прием.

Относно социалните критерии Минчева заяви, че те са широко подкрепени от родители. Ако съдът счете, че те са незаконосъобразни, те ще бъдат премахнати от настоящата разработка.

Прокуратурата се самосезира и за други дискриминационни критерии. Така например е установено, че в някои училища предимство имат децата, чиито родители към датата на подаване на заявлението са били на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация.

Констатирани са наличията и на условия, според които с предимство са децата, на което поне единият родител е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в "сферата на образованието".

По този повод беше сезирана и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) "в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната".

След проверката на прокуратурата са получени и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по компетентност.

В началото на годината бяха констатирани и други нарушения - за прием в детските градини. Най-често констатираните текстове са изискването родителите да прилагат декларация, че детето им не кандидатства в друга детска градина, както и да предоставят служебна бележка, че нямат задължения към общината.

В столицата, например, несъответстваща със закона е разпоредбата за предоставянето на 0,1 точка на деца, чиито родители работят в системата на образованието. Тогава Мария Минчева заяви, че това предимство при класирането било незначително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови