Общината събира идеи за дълго чакания ремонт на столичния пл. Португалия

OFFNews 23 октомври 2017 в 13:07 5407 0

Дълго планираният ремонт на столичния площад "Португалия", по-популярен като градинката на ул. "Иван Асен II", най-вероятно ще започне през 2018 година.

Кметът на район "Средец" Мария Ачкова пусна за обсъждане проекта за ремонта и съобщи, че има уверение от столичния зам.-кмет по екологията за финансиране през следващата година.

Площад "Португалия" е популярно место за срещи, отдих и игра в самото сърце на столицата. Намира се на метри от Орлов мост. Макар че има статут на защитен обект с културна стойност, градинката от година тъне в мизерия и разруха. Детската площадка е с опасни съоръжения и мръсен пясък, пейките и настилката не са сменяни от години. 

Жителите на квартала и различни експерти от години правят опити да обновят пространството. Макар това да влиза в предизборната програма на всеки кандидат-кмет на района, финансирането винаги се отлага.

Миналата година Съюзът на урбанистите разработи проекта "Сподели квартала", в който подробно картографира района и след обществени дискусии предложи редица съвременни и свежи решения. Те засега остават само на хартия.

Новият идеен проект за реконструкция и благоустрояване на градина при площад "Португалия" (между улиците "Николай Гогол", "Иван Асен II" и "Леонардо да Винчи") е поръчан и дарен на Столичната община от „Полиграфия Офис Център" АД и архитектурно Ателие Серафимов Архитекти ООД. Oбщината търси мнението на гражданите по няколко въпроса: дали предпочитат детските съоръжения да са цветни или натурално дървени; дали настилката на детската площадка да е едноцветна или цветна; дали пейките да са класически или с по-съвременна визия. След като се уточнят вариантите, проектът ще бъде представен за одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови