Общински болници предупреждават за финансови проблеми

OFFNews 24 март 2020 в 09:33 2241 0

Общинските болници са изправени пред сериозен проблем заради намаляване на пациентите с различна от COVID-19 забалявания. Това поставя под риск финансовото състояние на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, пред БНР.

Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната. Обявена е и дарителска кампания за покупката на респиратори.

В многопрофилната болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица дейността рязко е намаляла, което означава, че ще последва значителен спад на средствата, които ще бъдат изплатени от здравната каса. С оздравителните мерки дълговете бяха намалени, а лечебното заведение дори излезе на печалба, успя да увеличи на няколко пъти заплатите, но сега се очертава нова криза, коментира управителят на горнооряховската болница д-р Иван Иванов:

„До момента в болницата капацитетът е запълнен под 50%, което ще се отрази на приходите в края на месеца. Следващият месец, ако продължат така нещата, ще бъде още по-ниска заработката, а в същото време са увеличени разходите, свързани с поддържането на по-висока степен на дезинфекция и по-често използване на лични предпазни средства".

Има опасност да се стигне и до проблеми с доставката на лекарства и изплащане заплатите на медиците. В болницата в Горна Оряховица очакват решение от Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването. Проблемът засяга всички болници в страната.

Националното сдружение на общините също заяви готовност да постави проблема пред Министерството на здравеопазването.

Вторият проблем пред медиците в болницата е свързан с предпазните средства.

„Имаме проблеми с личните предпазни средства, както навсякъде и приемаме с удоволствие дарения в тази посока. Не сме оставили медицински работник без лични предпазни средства, но имаме сериозни затруднения с доставката. Най-острата нужда е от маски и защитни облекла. За щастие нито един медик не е отказал да работи и всички осъзнават нуждата от тях в този момент“, посочи още д-р Иван Иванов.

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица обяви дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на COVID-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори.

„Имаме в момента два такива апарата. Единият е портативен, другият е стационарен. Стационарният, въпреки че работи и нямаме проблеми с него, е доста амортизиран, на повече от 20 г., което би създало рискове. В реанимацията би било перфектно да имаме шест респиратора, което е доста голяма сума, но, колкото можем да вземем, дори един или два да вземем, ще бъде от полза. Цената на един стационарен респиратор в момента е 30 000 лв.“, изтъкна управителят д-р Иванов.

Можете да изпращате дарения на сметката на болницата в Горна Оряховица

МБАЛ „Св. Иван Рилски" ЕООД Горна Оряховица

ЕИК: 104512579

Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72

Телефон: 0618 / 60679

Управител: д-р Иван Иванов

Банка: УниКредит Булбанк АД, клон Горна Оряховица

IBAN:BG40UNCR 7630 1036 6987 57

BIC:UNCRBGSF

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови