Официално: Върху подпорната стена на Алепу ще има хотел с басейн

OFFNews 01 юли 2020 в 15:59 11692 10

Проектът за изграждането на предизвикалия масови протести комплекс при езерото Алепу бе показан днес от строителите от "ГБС турс" - дружество, дъщерно на "Главболгарстрой". От януари до скоро от строителната компания твърдяха, че се извършва само и единствено "първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години".

Т. нар. брегоукрепително противосвлачищно съоръжение ще е интегрирано в бъдещия курортен комплекс, който пък ще се разполага терасовидно над плажа, а и надгражда над нивото на реализирания първи етап - над нивото на пътя. Според "ГБС турс" нямало нужда да се иска второ разрешително от местната екоинспекция, въпреки че първоначалният строителен план е бил изменен.

От сайта за проекта се разбира, че апартаментната зона е проектирана с обособени жилищни секции с общо 87 броя апартамента, ситуирани на североизток. “Първите три секции, прилежащи на улицата, представляват триетажни обеми с достъп от юг на галериен принцип с отворени към околната среда коридор и стълбище. Останалите секции представляват едноетажни или двуетажни обеми, част от които вкопани, които слизат по терена, следвайки главната алея.” Към комплекса ще има и басейн.

Дружеството, което от 2016 година има учредено право на строеж, решило да се включи в проекта, защото свлачището нанасяло щети на съседния му имот, където е изграден комплексът Св. Тома. Само година по-рано представител на "ГБС турс" заявява пред камери, че на Шофьорския плаж няма да има никакво строителство. "Ще е надграждане на красотата на природата на това място", заяви същият този представител - Радослав Котларов, в сутрешния блок на бТВ днес.

Клетките, от “противосвлачищното съоръжение”, които се издигат на пет етажа, няма да са хотелски стаи, остават под земята. "Това е конструкция с функция на противосвлачищно съоръжение. Стена, която контактува със свлачището, и това решава проблема на самото свлачище. Кутийките са празни пространства, които имат функцията да укрепят стената отзад. Ако е само бетонна стена, няма да е ефективна като цена. Щеше да е сложно и скъпо уплътнение. Логично е растерът на бъдещата сграда да бъде продължен до фундаментите", заяви проектантът по част от конструкцията Камен Славин.

Котларов отрече обвиненията, че свлачището е умишлено активизирано назад през годините, за да се постигне днешният ефект, но призна, че е планирано строителство на имота още преди десетилетия.

"Да се активира нещо умишлено, трябва да има мотив. Този имот е УПИ, има ПУП и визи за проектиране, дори от 2007 г. е имало разрешение за строеж. Там със или без свлачище може да се строи. И щеше да ни е много по-евтино", заяви.

Решили обаче така да изпълнят проекта, защото свлачището вече започнало да подкопава и Св. Тома и пречиствателната му станция. Станало било опасно, можело да стане инцидент, а целият залив бил залят с кал, заяви още представителят на "ГБС турс".

"Ние сме буквално втора линия на плажа, защото пред нашия имот има общински имот. Имаме плаж, общински имот и след това сме ние", каза Котларов, въпреки, че от визуализациите на проекта се вижда, че хотела ще е разположен на плажа.

Водещият на бТВ му припомни кадри от 2015 г., когато на място заявява, че свлачището при Шофьорския плаж няма да става строеж. В отговор на това Котларов заяви, че договорът с "Алепу вилидж" за учредено право на строеж е от 2016 г. Така излиза, че за една година "свлачището придобило опасни размери". "Няма как да планираме ние чуждите имоти. Искахме да си защитим инвестицията в съседния комплекс", посочи и допълни, че са били водени дълги преговори с инвеститора.

От думите на експерта на "ГБС турс" стана ясно още, че ДНСК е замразила строителството на втория етап, но не и на първия. Началникът на ДНСК Иван Несторов наложи забрана за дейностите, като се появиха брожения, че тя е нарушена - строи се, без да е била отменена заповедта. А междувременно брегоукрепителното съоръжение вече е било с издаден акт 16. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

10

Новак

02.07 2020 в 09:48

И едно допълнение - на фона на тези некадърници половината българчета не могат да зацепят какво значи “силно да любят и мразят”.
Боко Тиквата изпълнява основната си задача - да превърне българите в мат’рял за берачи на ягоди в Англия, работници за кланици в Германия и измекяри по полетата на жабарите.
Честито да ви е!

20696

9

Новак

02.07 2020 в 09:41

А, сега ли се разбра, че шалтера е за смяна? Не че и бушоните са много читави. Проблемът е, че искаме да правим хубава ел-инсталация с елементи 3 и 4 качество, а за някои, воглаве с шалтера, даже няма толкова ниска скала за класификация.
Та тези утрепки ни се подиграват вече съвсем открито - на коконата във Външно мъжът и се кълнеше как това е подпорна стена, въпреки, че той много добре знае какво проектира. Та това е нивото на морала в това управление. Тази специално много бързо са я разкрили подчинените й.

77927

8

El Commandante

02.07 2020 в 05:18

Супер! Още едно място по българското черноморие, което с удоволствие няма да постея.

23293

7

Стефан

02.07 2020 в 05:11

Според картинката - това Е укрепително съоръжение, известно в строителната литература.
А природозащитните хипстъри, започват да уморяват.
Също като малолетните мутрички и мутрески по курортите, и по пътя към морето
Бетонните стени и бариерите са друга песен, но те не я запяват.

23293

6

Стефан

02.07 2020 в 04:47

И собствениците, и министърът, и противниците му са идиоти. Не могат да обяснят за какво става дума на човешки език.
А министър-председателят е клиничен идиот, и не може да защити нито бившия, нито сегашния си министър. Иска само да вее белите си гащи.
Та, работата започва да смърди на изгоряло. Твърде много бушони изгърмяха - ще вземе да се окаже че главния шалтер е за смяна.

11300

5

yoghurt

01.07 2020 в 20:17

Ако собствениците бяха малко по-честни в изявленията си, щях дори да харесам комплекса. Но в случая, излиза че това е противосвлачищно съоръжение с жива маса, ползвана за противотежест, басейн с вода ползван за активно намаляване на земните трвптения посредством воден амортисьор, и какво... вероятно, алкохолен бар, който целта му е дезинфекция на въздуха около свлачището? И силни басови звукови вълни, които да разсейват евентуални подземни трептения още в зародиш посредством уреди за разпръскването им (тон-колонки) и оператор на противосвлачищната звукова осигуровка (ди-джей) ...

6126

4

Нестинарка

01.07 2020 в 17:36

Комплекса изглежда добре. Харесва ми! Предпочитам го пред изсъхналите треви и спечена земя лятото. Би било добре да знаем и кой е собсвеника- след толкова шумотевица. Първото разрешително е от 2007г , така че, мога да си представя????. Зелените трябваше да пречат на застрояването през 90-те год. Тогава станаха поразиите. Ама срещо куршум кой скача?! Сега е лесно!! Пък и ББ ги слуща.

3810

3

Пенчо бре

01.07 2020 в 17:27

Обемите се оказаха хотел! Чудна работа!

Пък на 03.06 гледай какво било установено!

"Четириетажната сграда, която се издигна в местността „Алепу“ край Шофьорския плаж в Созопол не е хотел, а подпорно съоръжение, стаите не са стаи, а „обеми“. Това установи днешната проверка на РДНСК Бургас."

13874

2

emanuilis

01.07 2020 в 16:07

Важното е, че ще има басейн.

17156

1

aviatora

01.07 2020 в 16:02

Ами всеки случай няма да има морга за умрели от Коронавирус там!!!