Огънят в Кресненското дефиле пълзи към Национален парк Пирин

Очаква се днес пожарът да бъде локализиран

ОFFNews 25 август 2017 в 14:13 3262 0

Снимка БГНЕС

Огънят на пожара, който бушува в Кресненското дефиле, е унищожил 5000 декара сухи треви и иглолистни гори. Очаква се днес пожарът да бъде локализиран.

Има нови огнища, които са около село Ощава - в ниските части на Пирин, където изгоряха няколко къщи, но за щастие пострадали няма. Направени са полоси, за да не се разпростира огъня към Национален парк "Пирин". 

Към момента 35 пожарни коли, над 500 пожарникари, 2 хеликоптера и множество доброволци се борят с огнената стихия. 

"Продължаваме да се притесняваме от Стара Кресна - да не влезе надолу пожарът, от една страна, а от друга - да не тръгне към Националния парк", каза вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БНР.

Електрозахранването в целия район е спряно, светлина няма и в големия тунел в Кресненското дефиле. 

За сега обаче опасност за населението от близките села няма. Директорът на Държавното горско предприятие инж. Дамян Дамянов е уверил, че пожарът ще бъде локализиран в рамките на деня, предаде БНР.

Вчера бяха евакуирани 115 жители на селата Сенокос и Ощава. Те на настанени в кметството на Стара Кресна и село Брежани. Получили са храна и вода и са добре. 

Инж. Дамянов допълни, че ситуацията е овладяна, а вятърът, който представляваше най-голяма опасност за разпростирането на пожара, е утихнал. Той увери, че има достатъчно техника, която да помага на пожарникарите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови