Окончателно: Нито трите болници, нито лекарите са виновни за починалото 3-годишно дете

OFFNews 06 декември 2019 в 18:22 5334 1

Снимка Архив

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по случая с починалото 3-годишно дете, съобщиха от министерството. 

Проверени са три лечебни заведения - СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, както и личният лекар на детето.  

Всички получени доклади - 2 предварителни и един окончателен, ще бъдат предоставени в Прокуратурата.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези.

Възникналите усложнения са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес, категорични са от здравното министерство.

От днес директорите на трите болници са възстановени на работа, защото проверката е приключила.

3-годишното момченце почина на 14 ноември в "Пирогов", където е закарано в крайно тежко състояние. По настояване на премиера министърът на здравеопазването острани временно шефовете на трите болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови