Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия отново ще отвори врати

OFFNews 18 април 2019 в 16:20 3396 0

Снимка БТА

Народното събрание единодушно прие решението да бъде отворено наново Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

То функционираше до 2002 година, когато бе преобразувано поради организационно-структурни реформи в Българската армия. През това време кадрите се обучаваха във факултет "Авиационен" в структурата на Националния военен университет "Васил Левски". 

"Една допусната грешка преди 17 години днес беше поправена с решението на парламента", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов след гласуването. Той благодари на депутатите и на министър-председателя Бойко Борисов и заяви, че целта на решението е да се даде възможност на младите хора, които искат да се обучават в България. 

Решението на парламента предвижда училището да отвори врати на 1 януари 2020 година. Според проекта училището ще съчетава две основни звена - факултет "Авиационен" и департамент "Природни и хуманитарни науки", наред с три центъра: един за образователни и иновационни проекти, един за международно сътрудничество и един за следдипломна квалификация. 

Каракачанов още коментира оставката на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който вчера напусна позицията си, след като прокуратурата започна разследване срещу него за източване на еврофондове. Според Каракачанов обаче оставките са "регулярен процес", а правителството е стабилно. Той още допълни, че според него целта на атаките Апартаментгейт не са европейските избори.

"Нали знаете какво трябва да избира парламентът в края на годината? Главен прокурор. Според мен това е основната идея", завърши той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови