Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Олимпиада или състезание ще класират учениците след IV клас в математическите училища

Александра Маркарян 05 май 2020 в 11:04 3400 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Приемането на учениците в математическите и природоматематическите гимназии в пети клас, за които се използва оценката от националното външно оценяване след четвърти клас, ще става въз основа на по-високия резултат от областния кръг на олимпиадата по математика или от състезанието „Математика за всеки“.

Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет тази сутрин.

Той даде разяснението, след като потвърди, че тази година няма да има национално външно оценяване след четвърти клас, което досега се използваше за класиране в математическите училища с прием в V клас.

Относно състезанието той поясни: "Това е състезание, което най-общо обединява всички математически състезания, които са предвидени в календара на МОН. Ние ще проведем този национален кръг на 28 юни по области с минимално струпване на ученици. Този национален кръг е необходим и за излъчване на участниците в международни олимпиади, за учениците в 12. клас за прием във висшите училища, за всички останали класове – за стипендии на учениците по програмата за закрила на децата с изявени дарби".

Националният кръг на олимпиадата по математика ще е присъствен, не е възможно да се проведе в електронна среда. При явилите се и на областния, и на националния кръг ще се взема по-високата от двете оценки за класирането в училищата.

"Същите правила ще се прилагат и за висшите училища, но те ще разработят собствен план. ... Всички изпити ще се провеждат при спазване на мерките на Министерството на здравеопазването – дезинфекция, използване на лични предпазни средства, отстояние поне метър и половина, влизане без струпване, отваряне на повече от един вход", подчерта министърът.

Някои висши училища вече са готови с плановете си, при други публикуването им предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews