Омбудсманът: ЧСИ събират пари от хора, останали без работа заради COVID-19

OFFNews 05 април 2020 в 14:57 1790 0

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила становище до правната комисия, в което информира за драстичен скок на жалбите до институцията във връзка със задължения на граждани и запори на ЧСИ отпреди обявяването на извънредно положение на 13 март.

В него Ковачева посочва, че немалка част от жалбите са за ситуации, в които граждани са останали без работа или са в неплатен отпуск, а се правят удръжки от съдебните изпълнители от последните получени от тях заплати при работодател или преведени по банковите им сметки, на които те разчитат, за да осигурят изхранването на семействата си по време на извънредното положение до намирането на нова работа или изтичането на неплатения си отпуск.

„В някои жалби дори се посочва, че се прилага двоен стандарт и е проява на дискриминация да не се налагат нови запори, а по старите да продължава да се удържат суми. Сочи се, че не е справедливо да се даде глътка въздух на граждани, чиито доходи се запорират занапред, а не и на тези, на които вече са наложени запори и са изплатили част от задълженията си“, пише Ковачева.

Тя информира, че след приемането на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март и обнародването му в ДВ, бр. 28/24.03.2020 г. институцията на омбудсмана е залята от жалби и телефонни обаждания по повод на редакцията на чл. 5, ал. 2 от Закона.

"Гражданите не са наясно дали разпоредбата се отнася само за налагане на запори от частни и държавни съдебни изпълнители от деня на обнародване в Държавен вестник до прекратяване на извънредното положение или е за удръжки по вече наложени запори на трудови възнаграждения и банкови сметки“, обяснява омбудсманът.

Тя обръща внимание на факта, че проблеми имат и възрастни, и трудноподвижни хора, които при запорирана банкова сметка, могат да получават несеквестируемите си средства на каса в банката, а не чрез банкомат. При наложените забрани за придвижване, а и тъй като тези лица са в рисковите за коронавируса групи, така наложите запори са още по-сериозно препятствие да получат паричните си средства, с които да преживяват.

В становището си Ковачева подкрепя предложението за промяна разпоредбата за Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с което се променя несеквестируемия доход от трудово правоотношение, обезщетение по трудово правоотношение, всяко възнаграждение за труд, пенсия и стипендия от 250 лв. на минималната работна заплата за страната.

Днес депутатите от правната комисия гледат на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а в понеделник предстои окончателното му гласуване в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови