Омбудсманът: Наредбата за парното не гарантира справедливи сметки

OFFNews 23 януари 2020 в 10:30 1576 0

Проектът за наредбата за топлоснабдяването, предложен от министерството на енергетиката, не отговаря на очакванията за справедливо заплащане на реално използваното парно, пише омбудсманът Диана Ковачева до министър Теменужка Петкова.

Нормативният акт, посочва омбудсманът, не съдържа нови предложения как се формира дяловото разпределение на топлинна енергия в сгради-етажна собственост. По тази причина новата "стара" наредба не дава на гражданите дълго търсената и очаквана справедливост, а именно фактуриране на консумираното количество топлинна енергия, въз основа на действителното потребление най-малко веднъж годишно.

Този принцип е залегнал в Закона за енергетиката. Омбудсманът смята и че не е намерен и балансът между икономическите интереси на участващите в процеса страни и гарантиране правото на потребителите да плащат за реално ползвана услуга.

Ковачева припомня аргументите на Върховния административен съд (ВАС), който на първа инстанция отмени разпоредби в действащата наредба за топлоснабдяването. Аргументите на съда, свързани с нарушения на административните правила при изработване на нормативни документи и при определяне на формулата за сградна инсталация, "важат с пълна сила и за новата наредба", категорична е Диана Ковачева.

В мотивите към проекта липсва описание на очакваните финансови резултати, както и анализ за съответствие с правото на ЕС (Директивата за енергийна ефективност). Освен това във формулата за сградна инсталация не са отчетени всички параметри, относими към количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация.
Представена по този начин, новата "стара" наредба не решава проблемите на хората и не представя нова концепция за по-справедливо заплащане на услугата „топло“, смята общественият защитник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови