Омбудсманът: Централният софийски затвор трябва да се закрие

Рени Петрова 11 февруари 2020 в 13:03 2853 0

Централният софийски затвор трябва да се премести или да се затвори, като решение може да вземе министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Или трябва да бъде преместен, или да се направи нова сграда.

Това каза омбудсманът Диана Ковачева на пресконференция за представяне на годишния доклад от проверките в местата за задържане и лишаване от свобода - затвори, арести, центрове за настаняване от семеен тип за деца и лица, психиатрии, домове за възрастни с увреждания, психични разстройства и деменция, центрове за мигранти и бежанци и др.

Освен за затваряне на Централния софийски затвор, Ковачева настоя да бъдат закрити и затворническото общежитие в Кремиковци и керамичната фабрика във Враца. Причина за искането ѝ са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.

"През 2019 г. са проверени 50 обекта – затвори, психиатрични клиники, домове за възрастни хора и др. Констатацията сочи, че процесът на деинституционализацията е много закъснял", заяви Ковачева.

Обмудсманът представи и годишния доклад за местата за психичноболните. Според нея това, че са изолирани, липсата на реформа и липсата на специализиран, обучен персонал са едни от основните проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Ковачева коментира, че е нужна яснота какви хора се настаняват и в какво състояние са, като припомни случаите от Пловдив и Горско Косово. 

Според омбудсмана са нарушени основни човешки право като: право на лично пространство, на здравни грижи, право на сигурност, на социална грижа. "Условията са ужасяващи на някои места - тежки, потискащи, опасни за живота на настанените и персонала", обясни тя. 

„В домовете за възрастни хора с деменция има недостатъчно социални услуги, асистенти и медицински специалисти. Над 300 души чакат, за да бъдат настанени в такива домове. Липсва и адекватна профилактика на тези заболявания, както и адекватна грижа. Ние констатирахме лоши условия и пренаселеност в тези домове", допълни тя. 

1,92 лева на ден се отпускат за храна в психиатриите, заяви Ковачева. "1,92 лева храноден означава три хранения по 63 стотинки, които основно съдържат боб, леща, коприва, спанак, ориз. Това е абсолютно неприемливо. Проблеми на психиатриите са тяхната пренаселеност, задържането на хора в тях за година и половина при максимален срок затова от 6 месеца, липсата на лекари", заяви Диана Ковачева.

Конкретно за помещенията за арест, омбудсманът е обяви, че условията са драматични в Габрово, Свиленград и в София на бул. "Г. М. Димитров". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови