Омбудсманът иска намаляване или отпадане на таксите в частните детски градини

OFFNews 06 април 2020 в 17:31 1932 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Българската асоциция на частните училища г-жа Мария Каменова, в която настоява в периода на извънредното положение да се намалят или напълно отпаднат таксите, плащани от родителите за частни детски градини. Пълното отпадане на таксите да важи за семейства, които са останали без доходи по време на кризата, породена от пандемията.

„Гражданите поставят въпроси, свързани с размера на таксите, които трябва да заплатят, въпреки че децата им не посещават детските градини поради извънредното положение в страната и необходимостта от спазване на мерките за ограничаване разпространението на COVID -19. Родителите съобщават, че за месеците, в които детските градини не работят, таксите остават същите. Посочват, че от детските заведения настояват родителите да заплатят пълните такси за месец, в който децата не са посещавали градините. Изразяват тревогата си от невъзможността да заплатят тези такси, поради липсата на доходи и описват тежката финансова ситуация, в която са поставени“, пише омбудсманът.

„Наясно съм, че частните детски градини са търговски дружества и взаимоотношенията им с родителите са регламентирани с договори, в които всяка от страните има своите задължения и отговорности. От друга страна, извънредната ситуация, в която се намираме, налага да се търсят решения, които да удовлетворяват и двете страни. Анализите показват, че все повече граждани губят работата си, излизат в неплатен отпуск и нямат доходи“, посочва Диана Ковачева.

Тя подчертава, че в подобен момент на криза, когато родителите в голямата си част са принудени от обстоятелствата да останат вкъщи, за да отглеждат децата си, е необходимо повече от всякога „да се опрем на солидарността и съпричастността в обществото“.

„В този смисъл, смятам, че трябва да се отчетат, както трудностите, свързани с въведеното извънредното положение и непосилната финансовата тежест за семействата, останали без доходи, така и фактът, че детските градини реално не предоставят на семействата договорената услуга за отглеждането на децата им“, категорична е Ковачева.

„Във връзка с описаното, препоръчвам намаляване и пълно отпадане на таксите за семейства, останали без доходи за времето на извънредното положение в страната“, завършва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови