Опашки се извиха в общината за парите на София

Юлиана Ончева 17 януари 2020 в 08:07 4676 0

Район "Средец" има 50 общински жилища за настаняване на социално слаби хора. Някои от тях стоят празни, защото са коптори и никой не иска да се настани при такива ужасни условия. Предлагам Столична община да изтегли кредит, да купи 50 апартамента в по-непретенциозни квартали за хора в нужда, а тези в "Средец" да се ремонтират и да се отдават под наем на пазарни цени. 

Наемите ще стигнат за изплащане на вноските по кредита и всички ще спечелят. Това предложи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков на общественото обсъждането на бюджета на София, което се проведе на "Московска" 33. 

Всичко на пазарни цени, промърмори на висок глас някой в претъпканата зала, но възражения нямаше. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов заяви, че в идеята има практичност, но трябва да се помисли за интересите на нуждаещите се. 

Опашки се извиха по стълбите на "Московска" 33, част от гражданите не успяха да влязат в залата и слушаха обсъждането на бюджета на монитор пред нея. 

То започна с въпрос от гражданка, която обяви, че е психично болна и попита как общината ще помогне на хора като нея да не бъдат дискриминирани. Барбалов и колежката му по социални въпроси се ангажираха да й помогнат. 

Най-активни на обсъждането бяха представители на Инициативни комитети на граждани от Горубляне, Кокаляне, Панчарево, Владая и Кръстова вада - запад. Те поставиха конкретни проблеми на районите си - от ремонт и изграждане на улици до сондажи за минерална вода и увеличаване на заплати.  

Аз съм от Сдружение за защита на гражданите и държавата и съм комунист, започна изказването си Мадлен Кирчева. Тя поиска да знае дали общината смята да придобива собственост, за да си осигурява приходи, "след като чуждестранни инвеститори и български олигарси имат интереси към общински имоти". Общината непрекъснато придобива имоти при отчуждаване, но за инвестиционни проекти, собственост по принцип не придобиваме, обясни Барбалов. 

Гражданин от Младост пък надникна в паничките на животните в зоопарка и подчерта: За зоологическата градина има повече пари в бюджета, отколкото за нашия район. Барбалов обясни, че парите за кварталите не са само в капиталовата програма. 

В отговор на въпрос главният архитект Здравко Здравков обясни, че наземните паркинги са 4 пъти по-евтини от подземните и заедно с кметовете търсят подходящи общински терени в кварталите за изграждането им. Търсят се и места за обществени тоалетни, тъй като много от съществуващите са частна собственост, изтичат десетгодишните им договори и "те искат да ги правят какво ли не", разкри още арх. Здравков. По думите му засега той удържа на мераците. 

Жена от Бусманци попита защо не се случва нищо с безплатната смяна на старите печки с нови горивни инсталации, след като много жители на квартала са подали заявления. Зам.-кметът Йоана Христова отговори, че иницативата тръгва следващата седмица за първите одобрени квартали, сред които е и Бусманци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови