Опити за фалшифициране на тестове на гръцката граница

Отрицателни тестове се предлагат на цена 40 евро

OFFNews 15 юли 2020 в 10:10 3268 0

Има опити за фалшифициране на PCR тестове за COVID-19 на границата ни с Гърция, съобщават гръцки медии, цитирани от bTV. Според сигнали получени от гръцките власти, отрицателни тестове се предлагат нацена 40 евро.

Причината за появата на този нов "бизнес" са правилата за влизане в страната, които са в сила от днес. При преминаване на границата на ГКПП Кулата-Промахон се изисква отрицателен PCR тест.

Досега в страната се влизаше след тестване на случаен принцип на определен брой пътуващи за сметка на държавата. Според новото изискване тестът трябва да е направен до 72 часа преди започването на престоя и да е преведен на английски език.

Според гръцките медии само в понеделник на ГКПП Кулата-Промахон са преминал 12 000 души. Там са засечени 4 пъти повече положителни тестове, отколкото на летището в Атина.

Към момента трафикът на Кулата е спокоен. Автомобилите, които чакат да преминат са малко, а още по-малко са българските коли. Преминаването става значително по-бързо с представянето на QR-код и отрицателен тест за коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews