Организации на хората с увреждания срещу майките: Фондации платили над 1 млн. лв. за протести

Вероника Шербанова 21 юни 2018 в 13:54 10444 2

Национално представените организации на хората с увреждания и протестиращите майки на деца с увреждания отново се изправиха едни срещу други. 

Организациите обявиха, че проверяват сигнали за финансирани от чужди фондации и финансови институции социални проекти, като част от парите са отишли за организиране на протести. 

Сигналите пристигнали от членове на организацията и са подплатени с документи, които са публични. Според тях над 1 млн. лева са отишли за организиране на протести. 

Ще съберем и проверим всички факти и след това ще ги дадем за официален одит и разследване, обяви зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова. 

Тя отказа да даде повече информация на този етап, но призова медиите да помогнат за разследването. 

По думите ѝ тези, които са финансирали подобни проекти, искат нещата да останат в този вид и да няма никаква промяна за хората с увреждания. 

Организациите на хората с увреждания се обявиха против протеста на майките на деца с увреждания и отново изразиха позицията си против подготвения с тяхна помощ законопроект за личната помощ. 

Те обясниха, че по данните към момента хората с увреждания у нас са 648 685 души, като към тази бройка не включени старите досиета, а новите не са в пълен размер, така че действително броят им е по-голям, докато законопроектът се отнася само за около 70 000 души. 

Настояваме личната помощ да бъде включена в Закона за социалните услуги, който се подготвя в момента, и да е за всички, които имат нужда от подкрепа, независимо от вида и степента на увреждане, каза Стоименова.

За мен е странно, че в момент, в който имаме подадена ръка и се работи по законите за хората с увреждания, има протести, подчерта тя.  

Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България пък посочи, че се полагат усилия за разделяне и противопоставяне на двете групи. Вместо това трябва да има общо решение за промени, защото решаването на парче е довело до сегашните резултати. Той се обяви против исканите от протестиращите майки оставки, като нарече искането популистко. 

Организациите категорично обявиха, че с протестите на майките се цели да се разсее вниманието и концентрацията, за да не се случат промените, които се подготвят в момента на няколко нива и които засягат всички хора с увреждания. 

Павел Савов от БАРИС пък посочи, че в момента някой се опитва да "яхне" хората с увреждания. Той обяви, че организациите планират да излязат с шатра пред Националния стадион "Васил Левски", където всеки ще може да се запознае с проблемите им. 

Протестиращите майки също обявиха позицията си срещу национално представените организации на хората с увреждания. Те настояват субсидирането на дейността им да спре, тъй като са доказано неефективни и работата им е пряко свързана с неефективното социално министерство. 

Родителите предлагат и включването на експерти от държави с добре развита социална политика в извършването на реформите в сферата на уврежданията у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.06 2018 в 19:09

Да де, ама аз например, изобщо не съм учуден.
Нещо май много станаха професионалните протестуиращи в последно време. А резултатите от действията им - все по-печални, за всяка, и всички засегнати държави.

12044

1

Christina Ostrikova

21.06 2018 в 15:29

Насъскват ги едни срещу други, дано сами се изпотрепят и да им "се махнат от главата". И този номер няма да мине!