Орязват по-малко пенсиите от НОИ за новите пенсионери

Те да се редуцират с под заложените сега около 20%, предлага социалният министър Деница Сачева

OFFNews 11 февруари 2020 в 11:49 8553 0

Промяна в пенсионното осигуряване предлага социалният министър Деница Сачева.

Тя касае хората, които се пенсионират с две пенсии - от НОИ и от Универсален пенсионен фонд (УПФ). Това са всички родени след 31.12.1959 г.

5% от осигурителната им вноска задължително се превежда в УПФ за т. нар. втора пенсия, а 14.8% постъпва в държавното обществено осигуряване. (Това не важи единствено за онези, които след въвеждането на този т. нар. втори стълб на пенсионното осигуряване са пожелали да върнат цялата си вноска в НОИ и да не се осигуряват в частен фонд.)

Осигуряващите се на две места ще получат намалена пенсия от НОИ заради това, че и вноската е намалена. Преди въвеждането на втория стълб (2002 г.) в НОИ постъпваха 19.8%, цялата вноска. С въвеждането му тя не беше увеличена, т.е. не е реалистично да се приема, че втората пенсия е допълнителна и доходът на пенсионера с 2 пенсии ще надхвърля този на връстника му с 1 пенсия от НОИ.

С намаляването на вноската към НОИ се прилага и т. нар. "коефициент на редукция", с който пенсията от НОИ се намалява. За пенсиониращите се догодина той е около 20%. Пенсията от УПФ обаче се оказва по-малка от тези "извадени" от НОИ пари и така първата пенсия плюс втората (НОИ плюс УПФ) е по-малка, отколкото ако човек се е осигурявал само в НОИ. Причините за това са няколко: напр. жените, които са били в майчинство, не са се осигурявали през този период в УПФ, безработните за известно време - също. Отделно доходността на частните фондове, след приспадането на събираните от тях такси, не осигуряват размер на вторите пенсии, който, събран с тези от НОИ, да дава по-голяма сума.

За да не бъдат ощетени новите пенсионери, министър Сачева предлага редукцията на пенсията от НОИ да е с по-малък процент от 20. Тя анонсира намерението си да внесе промени на среща в Банско със служители в социалните институции и представители на неправителствени организации. Предложението "да отпадне намаляването на коефициента на редукция за времето, в което вие не сте се осигурявали в универсални пенсионни фондове" тепърва ще бъде обсъждано със социалните партньори, след което ще бъде публикувано за обществено обсъждане. Тогава - по информация на OFFNews това ще се случи към края на февруари - ще станат известни и точните формули и промени.

"Това ще бъде нещо, което аз ще отстоявам и ще настоявам затова да няма такава автоматична корекция за тези 20 години, в които вие сте осигурявали единствено и само в НОИ", увери Деница Сачева пред БНР.

Сегашното законодателство позволява на родените от 01.01.1960 г. да върнат цялата си вноска в НОИ, като за целта те подават заявление в териториалната дирекция на НАП не по-късно от 5 г. преди датата на навършване на възрастта за пенсиониране. (Съгласно Кодекса за социално осигуряване право на пенсия за стаж и възраст се придобива при навършване на 60 г. и 10 месеца за жените и 63 г. и 10 м. от мъжете и осигурителен стаж 35 г. и 2 м. за жените и 38 г. и 2 м. за мъжете. От 31.12.2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, както следва: до 31.12.2029 г. възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. – с по 3 месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст).

Дали две пенсии ще са по-малко от една, или ще надхвърлят размера на получаваното само от НОИ зависи само и единствено от индивидуалния ви коефициент. Той е съотношение между личния осигурителен доход и средния осигурителен доход за страната за същия месец. За всеки месец осигурителен стаж тези съотношения се осредняват и така се получава индивидуалният коефициент. (Как да го изчислите - вижте в сайта на НОИ. Услугата е достъпна чрез ПИК от НОИ)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови