Осем километра от водопровода към Перник са готови. Остават още 5 км

OFFNews 26 февруари 2020 в 10:15 2143 0

Изградени са 8 км от водопровода към Перник, по който трябва да се подава вода от яз. Бели Искър, съобщи БНТ.

Това означава, че до завършването му остава да се положат още 5 км тръби. В средата на март се очаква да започнат тестовете по трасето.

Идеята е градът да бъде захранен с вода от яз. "Бели искър", където количествата ще бъдат насочени от водосбора на яз. "Белмекен". След това ще бъде спряно подаването на вода от яз. "Студена", за да се напълни водоемът с по-бързи темпове.

"Ние имаме готовност в момента, в който се завърши водопроводът за Перник, да пуснем водата, предполагам, че това, което казват фирмите изпълнители, ще бъде изпълнено - средата на март", заяви шефът на Софийска вода Васил Тренев.

Все още не е ясно кога точно ще завърши окончателното строителство на тръбата.

Вчера кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че през последните седмици притокът на вода към яз. "Студена" значително се е увеличил заради снега и последвалото топене.

По груби сметки от началото на месеца нивото на язовир "Студена" се е покачило с около 2 метра, което е около 800 хил. куб. вода.  

Според последните данни малко над 4 млн. куб. метра е водата в язовир "Студена" при капацитет 25 млн. куб. метра.

По последни данни във водоема влизат 692 литра в секунда, а разходът е 236 литра в секунда. Въпреки че е избегната опасността да се стигне до мъртвия обем от 2,4 млн. кубика, нивото на язовира все още е критично ниско. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови