Още една идея на здравния министър: По-висока вноска, ако не се явим на профилактичен преглед

OFFNews 29 септември 2018 в 14:16 5587 1

Пациентите да дължат по-висока здравна вноска, ако не се явят на годишните профилактични прегледи.

Тази идея сподели здравният министър Кирил Ананиев в предаването "Седмицата" на Дарик.

Ако пациент, който заделя 8 процента върху дохода си за здравна осигуровка, не отиде на преглед в дадена календарна година, от следващата вноската му да се увеличи на 8,5 на сто, докато не реши да се яви на изследвания, гласи предложението.

Целта е чрез превенция да се намали смъртността от най-честите причинители - като сърдечно-съдовите заболявания, алкохол, тютюнопушене.

Според Ананиев пакетът за профилактични прегледи трябва да се допълни с още дейности, за да се даде по-добра оценка на здравния статус на пациента.

Министерството на здравеопазването предвижда да се развие дейността по долекуването и продължителното лечение. "Вместо да стоиш в болницата по скъпата пътека, ще създадем такова финансиране, което първо, ще бъде по-евтино, защото няма нужда от такава специализирана техника и скъпо платени лекари и второ, този човек ще може да го наблюдаваме в продължителен период от време, за да види как се подобрява неговото състояние след основното му лечение по дадената клинична пътека в дадената болница. Това е също много важно, това също е ново нещо, което ще влезе", коментира той по повод предложената за обществено обсъждане реформа в здравната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!