Още едно болно дете: Места няма, идете в частна клиника

OFFNews
21 ноември 2019 в 08:19 | 10512 |14

Родители на 3-годишно момиченце, преживели кошмара "обикаляне на болници" с болното си дете, разказаха как са спасили дъщеря си, въпреки дългото чакане пред кабинети и съвети на лекарите. 

Едните нямат хирург, другите нямат ехограф. Родителите са в някаква безизходица, сподели Лора Стоилова по Нова тв. Всеки родител знае, че трябва да обиколи няколко заведения и няколко кабинета, коментира съпругът й Георги Стоилов.

Ние загубихме 2 дни, които можеше да са фатални, обяснява Лора. Двамата са преживели кошмара на невярно поставена диагноза, липса на места в болници, недостиг на медикаменти, недостиг на специалисти, забавяне на лечението и неяснота кой може да помогне на 3-годишното им болно дете през март тази година. 

След като момиченцето започнало да повръща, отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът констатира, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се влошава, вдигна и висока температура. Тогава решихме да отидем в детската педиатрия”, обяснява Лора. 

„Там ни прие дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, само опипа корема. Заяви, че наистина е стомашно-чревно разстройство, но детето е силно дехидратирано. Трябвало да се сложи на системи, но тъй като те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, само ще стоим за часовете, докато изтече системата, а след това да се прибирам в къщи. Или другият вариант - ако ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше как да ни устройва”, разказва Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който пише каква диагноза е поставила лекарката само с опипване на корема.

„Отидохме в следващата клиника. Там направиха кръвни изследвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има възпалителен процес. Индексът за възпаление CRP й беше 8, което е завишение леко на този етап. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха”, разказва още Лора.

Казали им да дойдат на другата сутрин, защото нямат леглова база. На следващата сутрин те отишли, направени били нови кръвни изследвания.

„Въпросният индекс CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но дори и за тях това не е чак толкова притеснително”, обяснява Лора. „Ние през цялото време искахме преглед от хирург, те казваха, че нямат такъв. За ехограф - нямаме такъв, евентуално в понеделник ехографът ще работи. Следобедът детето видимо се влошава. След изрично мое настояване, че най-вероятно е апандисит, чувам „Категорично не е!”, спомня си майката.

След което пак ги изпрашат у дома. С една уговорка – да дойдат пак на следващия ден в 14:00 часа, за да продължат със системите. Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към „Пирогов”.

„В 1 часа през нощта детето е вече на операционната маса. Благодаря на д-р Житянов, който я спаси и който след операцията, каза, че ако 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне”, разказва Лора. 

Препоръчани материали
kokoten

Рейтинг : 1106

22.11 2019 в 22:55 15
+ 0
- 0
Пич,в наш'та болничка оперирахме кърмаци,включително и вродени стенози(пилорни),имахме си детска хирургия,но детски анестезиолози не сме имали никога(и няма да имаме),а упойките си ги давахме като попчета,не сме имали инциденти,но това беше докато имахме хирурзи(те измряха)сега иде и нашия ред да идем на по-доброто място,сега има дечица за операция(слава на Бога),сложността и обема намаля,но деца има(по2-3 на седмица(става въпрос деца до три години)...не те знам колко си голям,но явно не си,защото не помниш някога как се работеше,как ходихме с кеф по курсове и най-вече,колко ценни и позотворни бяха за нас....а сега няма и къде да отидеш и да научиш нещо...лоша работа,лоша.....
Стефан

Рейтинг : 15248

21.11 2019 в 21:00 14
+ 0
- 0
И ти кво - умееш да интубираш три кила?
Аз - не. Нито тия, с които съм работил често, го умеят.
Верно ли си в час? Там не само дишането, и метаболизмът е друг, и не случайно е отделна клиника.
Давай тогава ветеринарите да стават семейни лекари, примерно.
Форсмажорът - форсмажор. А когато не е - всеки да си знае мястото.
Е като Емануилисът. Не че ги използва де, ама аз не ставам и да му държа екартьорите. Понеже специалист, и специфика. Нито той ще се набърка в мойта работа, когато опре до това. Взаимопомощ - да, оплескване на работата - не.
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

21.11 2019 в 16:57 12
+ 10
- 0
sawall
а, и забравих - виновен си когато великия, неземния, безсмъртният българин умре по някаква причина. Той не умира, само лекар може да го убие - затова се самолекува, гълта хомеопатия и ментови бонбонки и чак като почне да сере кръв отива до спешното "че нещо не му е добре.... от половин година". :)
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

21.11 2019 в 16:55 11
+ 0
- 0
sawall
Първо ще се научите, че на лекар се целува ръка и ще ходите заедно с тях по протестите, за да им отредят мястото в обществото, което заслужават, за да стане привлекателна специалността и чаааааааааааааак тогава ще имате претенции. Както казах - трябва да си мазохист или некадърник за да останеш да лекуваш тия животни тука, че да те е страх че ще те бият, че да пишат простотии всеки ден по медиите за тебе и т.н.

Или, както правят добрите специалисти и както е правилно - "Ако желаете, заповядайте в частния ми кабинет. Не работя с НЗОК". Това е положението.

НО, бих се радвал да чуя идеята ти за "по-конструктивна позиция" когато си бит, псуван, плащат ти по-малко от барман в кръчма, гърчат те 15 часови смени и за капак си пропилял живота си до 30+ в зверско учене докато реално почнеш да изкарваш пари.
sawall

Рейтинг : 1157

21.11 2019 в 16:37 10
+ 0
- 10
4t5y6u7i... виж сега, лекарите сега казват: това е, радвайте се, че и това го има, щото ще става по-зле. А трябва да казват, зле е, изпускаме тривиални случаи. Ето причините, ето как могат да се решат. Нали? Лесно е да кажеш като не ти харесва, скимти пред празна болница. Лекарите могат да заемат много по-контруктивна позиция, но по някаква причина не го правят. Ако се надявате на ГЕРБ/ДПС/БСП да оправят нещата, тогава вече жална ви майка.
4t5y6u7iu6y5t

Рейтинг : -3200

21.11 2019 в 13:41 9
+ 10
- 3
Вече се сбъдва - тъпото говедо българско ще почне да скимти пред празни болници, защото трябва да си пълен мазохист и до голяма степен глупак, че да седиш в тая кочина да лекуваш тия неблагодарни долнопробни идиоти, па те да те бият, да те псуват и не знам какво. Айде нема нужда. Нека 10-тина години на един град се пада по един лекар да скимтят тъпаците на опашка чакащи с месеци и тогава да видим дали ще са толкова неблагодарни или ще почнат да целуват ръка на лекар.
Kraft

Рейтинг : 1000

21.11 2019 в 12:52 8
+ 14
- 0
Малко встрани от същественото, ама крайно време е да се научи, че съчетанието "детска педиатрия" е нон-сенс.
Самият термин "педиатрия" точно това значи и няма нужда да се уточнява, че е детска.
Както няма и педиатрия за възрастни.
sawall

Рейтинг : 1157

21.11 2019 в 12:14 7
+ 2
- 0
Аз разбирам, че не винаги се слага правилната диагноза веднага, че винаги има риск нещо да се обърка и тн. Но да обикаляш болници с дни, да ти е все по-зле, никой да не те слуша като пациент, да ти се карат ако имаш мнение за здравето си или недай си боже да задаваш въпроси за предписаното лечение, да се подсмиват зад гърбовете един на друг пред пациента... Това е ненормално, но се случва всеки ден.
Стефан

Рейтинг : 15248

21.11 2019 в 10:29 6
+ 11
- 1
И кво и как ще махаш, като нямаш даже детска лъжица, камо ли детски анестезиолог. По таблицата на РО-5, да? Или по компютъра на сименс.
Нямаш работа с дребни деца, ако умееш само с възрастни. То с пубертети нямаш работа, че и там всичко се разбеснява внезапно, камо ли с това дето изобщо не го знаеш. Педиатрията си е своя тайна, и отделен занаят, айде да не се правим на луди.