Още три дни за партиите да отчетат парите по изборите, при грешки глобата е до 10 000 лв.

OFFNews 04 декември 2019 в 12:24 1040 0

Още три дни остават до крайния срок, в който партиите, коалициите и инициативните комитет трябва да отчетат приходите, разходите и поетите задължения за плащане. При провеждане на балотаж срокът за представяне на отчети е 13 декември 2019 г.

До момента в Сметната палата отчети са подали 28 партии, 2 коалиции от партии, 146 инициативни комитети и 134 местни коалиции, съобщиха от Сметната палата. 

Сметната палата напомня, че отчетът трябва да се изпрати от представляващия партията, коалицията или инициативния комитет на хартиен и електронен носител, придружен с извлечение от банковата им сметка. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, когато са в размер над една минимална работна заплата (560 лв. за 2019 г.), както и декларациите за произход на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато средствата надхвърлят една минимална работна заплата. (чл. 172, ал. 1 и ал. 3 от ИК).

Отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представяне, се смята за неподаден. 

За непредставен отчет на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 2000 до 10 000 лв.  

Сметната палата ще публикува подадените отчети и ще извърши одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания, когато те надхвърлят 1000 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови