Остава хладно и дъждовно, възможни са градушки

OFFNews 04 май 2020 в 06:05 1713 0

Времето днес ще остане предимно облачно, на много места ще вали. По-значителни и с гръмотевици ще са валежите в централните и източните райони на страната. Остават условията за градушки, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за потенциало опасно време заради проливни валежи - на места с гръмотевици и възможни градушки - е обявен в 11 от 28-те области в страната: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Ямбол и Бургас.

В Западна България валежите ще спрат. Разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България, а през нощта срещу вторник - и над останалите райони. Ще духа умерен до силен северозападен вятър.

Ще бъде сравнително хладно с минимални температури между 7° и 12°, максимални - предимно между 14° и 19°, малко по-високи в югозападните райони. В София температурите ще са между 7 и 15 градуса, облачността ще е значителна и ще вали дъжд. В Пловдив градусите ще са между 10 и 17 и също ще вали. Във Варна и Бургас те ще са от 12 до 16 градуса, ще превали и прегърми.

В планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще вали дъжд, над 1600 метра - сняг. Ще духа силен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 9°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи. Ще духа до умерен северозападен, след обяд североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 12-13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Атмосферното налягане ще продължи бавно да се повишава и до вечерта ще доближи средното за месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови